Опубліковано: 29 Травня, 2023. Переглядів: 399


Вчені б’ють на сполох: озвучили страшний прогноз змін клімату

Зміни клімату на планеті можуть спровокувати величезні смертельні цунамі у Південному океані. Ці цунамі можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді, повідомляє Space із посиланням на дослідження британських вчених.

“Під час попередніх періодів глобального потепління, які відбувалися 3 мільйони та понад 15 мільйонів років тому, в Антарктиді утворювалися осадові шари гірських порід.

Вони сповзали, викликаючи гігантські цунамі, які досягали берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії”, – ідеться у повідомленні.

Оскільки океани нагріваються через зміну клімату, дослідники вважають, що існує ймовірність повторного виникнення цунамі в наші дні.

“Підводні зсуви є серйозною геонебезпекою, яка може спровокувати цунамі. Вони призведуть до величезних людських втрат”, – заявила викладачка кафедри гідрографії та дослідження океану в Університеті Плімута у Великій Британії Дженні Гейлз.

2017 року в східній частині моря Росса вчені уперше знайшли докази стародавніх зсувів біля Антарктиди. Під ними знаходяться шари осаду, наповнені скам’янілими морськими істотами, відомими як фітопланктон.

У 2018 році вчені повернулися у цей район. Вони глибоко бурили морське дно, щоб витягти керни осадових відкладень: довгі тонкі циліндри земної кори, які шар за шаром демонструють геологічну історію регіону.

“Шари осаду утворилися протягом двох періодів. Один близько 3 мільйонів років тому в теплий період середини пліоцену. А інший приблизно 15 мільйонів років тому також під час потепління клімату. У ці епохи води навколо Антарктиди були на 3 градуси теплішими, ніж сьогодні, що призводило до спалахів цвітіння водоростей, які після відмирання наповнювали морське дно насиченим і слизьким осадом, що призводило до зсувів”, – зазначають дослідники.

Точна причина минулих підводних зсувів у регіоні невідома, але науковці знайшли найімовірнішу причину: танення льодовика через потепління клімату. Саме ці зсуви призводили до землетрусів, а ті своєю чергою викликали інші зсуви, наслідком яких ставали цунамі.

“Під час подальшого холодного клімату та льодовикових періодів ці слизькі шари були перекриті товстими шарами грубого гравію, перенесеного льодовиками та айсбергами”, – зазначає директор Антарктичного дослідницького центру Університету королеви Вікторії Роберт Маккей.

Масштаб і розмір стародавніх океанських хвиль невідомі, але вчені відзначають два відносно недавні підводні зсуви, які спричинили величезні цунамі з людськими втратами.

Йдеться про цунамі Гранд Бенкс 1929 року. Його спричинили 13-метрові хвилі, які вбили близько 28 людей біля узбережжя Канади Ньюфаундленд. А також про цунамі у Папуа-Новій Гвінеї, яке 1998 року забрало 2,2 тис. життів.

Дослідники попереджають, що майбутні зсуви та цунамі можуть повторитися. Багато шарів осаду поховано під морським дном в Антарктиді, а льодовики на вершині суші повільно тануть.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...