Опубліковано: 12 Травня, 2023. Переглядів: 1001


Газзбути дотепер не повернули багатьом споживачам переплачені за газ кошти. Чи отримають українці свої гроші?

Дехто майже рік чекає, аби колишній газопостачальник віддав декілька тисяч гривень.

З 1 травня 2022 року майже всіх споживачів газу автоматично перевели на обслуговування до “Нафтогазу”.

Багато абонентів не знали про це і продовжували переказувати кошти за блакитне паливо попереднім постачальникам — газзбутам.

Останні обіцяли якнайшвидше повернути переплату. Минув рік, але тисячі споживачів досі не отримали своїх грошей.

“У липні минулого року я подав заяву на повернення переплати за газ, — розповідає 75-річний Сергій Рачинець, пенсіонер. — Дотепер грошей на мій рахунок не перерахували. Йдеться про 5117 гривень. Нещодавно телефонував на “гарячу лінію” у Рівненську ОВА. Розповів, що я інвалід І групи по зору, перебуваю на обліку через онкологічну хворобу. Кажу: “Зробіть щось, аби я не оголошував голодування”. Мені порадили телефонувати у газзбут. Дзвонив декілька разів. Але ніхто так і не відповів. Тож знову зателефонував в ОВА. Працівниця записала мої дані й сказала, що ОВА підготує звернення і надішле газзбуту. Сподіваюся, що мені таки повернуть гроші”.

Сергій Порфирович каже, що наприкінці минулого року отримав листи від нового постачальника — “Нафтогазу”, у яких йшлося про необхідність погашення боргу.

“У грудні мені погрожували, що передадуть справу до суду, якщо не сплачу борг у семиденний строк, — розповідає Сергій Рачинець. — У мене боргів ніколи не було, бо щомісяця платив за газ справно. Маю всі квитанції. Але вирішив таки заплатити ту суму, яку начебто заборгував “Нафтогазу”. Виходить, що я заплатив за газ двічі — газзбуту і “Нафтогазу”. Краще б на ЗСУ віддав ці гроші. Для мене 5117 гривень — немала сума. Щомісяця я отримую 4002 гривні пенсії”.

А от В’ячеславу Марченку, пенсіонеру із міста Дубно, теж інваліду по зору ІІ групи, газзбут досі не повернув майже 10 тисяч гривень.

“Заяву я подавав торік 8 липня, — каже В’ячеслав Павлович. — Ходив особисто у відділення газопостачальної компанії. Документи прийняли і сказали чекати. Досі чекаю. А тим часом отримав уже два листи від “Нафтогазу”, у яких повідомляють, що маю борги за газ. Погрожують, що звернуться до суду, якщо не сплачу. Я проігнорував ці погрози. Бо де маю взяти 10 тисяч гривень?! Моя місячна пенсія — 3 тисячі гривень”.

І таких випадків чимало.

“Восени минулого року я надіслала рекомендованим листом газзбуту всі документи, що зазначені у переліку на сайті компанії, — каже Надія Дацюк. — У мене переплата становила 274,37 гривні. Раніше цю суму можна було побачити в Особистому кабінеті. Тепер там інформація тільки про доставку газу. У газзбуті казали, що повертають переплачені кошти за чергою. Мовляв, це залежить від дати подання заяви. Мені ще досі не повернули гроші. Додзвонитися у газзбут нереально. Тому й гадки не маю, коли отримаю переплачені кошти. Ніби сума невелика, але чому маю дарувати її газовим магнатам?!”

— Наша газопостачальна компанія розглянула й задовольнила вже 80% звернень, що стосувались переплати за газ. Станом на початок травня ми повернули людям 40,2 мільйона гривень, — розповідає Павло Майк, директор ТОВ “Львівгаз збут”. — Залишається повернути ще 2,91 мільйона гривень.

— То чому деяким споживачам досі не повернули кошти? 

— Процес повернення переплати тривалий, оскільки звернень дуже багато. Кожну письмову заяву потрібно відсканувати, зареєструвати в системі документообігу, перевірити пакет документів та вручну внести у спеціальну банківську форму реквізити для кожного повернення.

Також майже кожна третя заява відправлялася на доопрацювання через відсутність необхідних копій документів або квитанцій. Були випадки, коли споживачі писали заяви на повернення надлишкових коштів, бо “всі пишуть”. А насправді переплати за цими особовими рахунками не було. Проте час на опрацювання цих заяв усе ж був витрачений.

— Яка процедура повернення переплачених коштів? 

— Для повернення переплати за газ потрібно подати відповідну заяву. До неї слід додати копію паспорта (1 — 6 і 11 сторінку), ідентифікаційного коду, квитанції про помилкову оплату, а також довідку з банку з реквізитами карткового рахунку.

Заяву та копії документів можна принести особисто у відділення газзбуту або відправити листом на поштову адресу компанії. На копіях документів має бути посвідчувальний напис (“Згідно з оригіналом”), підпис, прізвище, ім’я, по батькові власника документа й дата.

Заяву має писати власник особового рахунку, з яким у газопостачальної компанії були договірні стосунки. Родичі чи знайомі, які, можливо, сплачували рахунки за газ, можуть бути отримувачами переплати лише за згодою власника. Про це зазначається у заяві. Зауважу, що прийом заяв на повернення переплат ще триває.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...