Опубліковано: 9 Травня, 2023. Переглядів: 900


Вуса ростуть як у чоловіка. Які причини надмірного оволосіння у жінок?

Цей косметичний дефект може свідчити про серйозні проблеми зі здоров’ям.

Близько 35 відсотків жінок потерпає від надмірного росту волосся там, де в нормі у представниць прекрасної статі це не передбачено, — на обличчі, внутрішній частині стегон, руках, ногах, молочних залозах. Чому це відбувається і як впоратися з цією проблемою?

— Йдеться про гірсутизм (оволосіння за чоловічим типом), — каже Жанна Приходько, лікарка-дерматокосметологиня. — Він виникає, як правило, внаслідок порушення роботи надниркових залоз, яєчників і тоді, коли є надлишкова продукція чоловічих гормонів (андрогенів) у жіночому організмі.

Проблема може бути і наслідком тривалого прийому медичних препаратів, які мають такий побічний вплив. Зрештою, спровокувати її може хронічний стрес та виснажливі голодування. Буває і спадковий гірсутизм — у родині жінки різних поколінь мають зайве волосся. Щоб з’ясувати, у чому насправді річ, потрібно звернутися до гінеколога, ендокринолога і пройти певні обстеження.

— Жінки, як правило, хочуть позбутися зайвого волосся якнайшвидше, тому насамперед йдуть до косметолога, дерматолога. Хіба не можна просто вплинути на проблему зовні? 

— Звісно ж, можна. Є ефективні сучасні технології, що у цьому допомагають. Наприклад, лазерне видалення волосся. Але проблема може повернутися, якщо не розібратися у її внутрішній причині. Несподіване оволосіння — це зовнішній сигнал, що його посилає організм. Наприклад, може йтися про такі серйозні розлади, як синдром полікістозних яєчників, розвиток пухлин надниркових залоз, яєчників, гіпофіза. А, наприклад, в однієї моєї молодої пацієнтки посилене оволосіння, як з’ясувалося, було пов’язане з недіагностованим цукровим діабетом. Жінка звернулася до ендокринолога, взяла рівень цукру в крові під контроль, а тоді ми усунули і проблему надмірного оволосіння.

— Якщо надмір волосся — наслідок підвищеного рівня чоловічих статевих гормонів, як з цим упоратися? 

— Лікар-ендокринолог (гінеколог) може призначити антиандрогенні препарати. Вони зменшують рівень тестостерону в крові й знижують чутливість волосяних цибулин до андрогенів. Тоді ефект косметологічних процедур стійкіший.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...