Опубліковано: 3 Травня, 2023. Переглядів: 5166


Чоловіка зняли з військового обліку, але за межі України не випустили. Чому так сталося?

Верховний Суд вирішив, що факт зняття з військового обліку не є підставою для виїзду за кордон.

Військовий квиток з відміткою про зняття з обліку як документ засвідчує винятково питання військового обліку особи й сам собою не є достатнім підтверджувальним документом для перетину державного кордону в умовах воєнного стану.

На цьому наголосив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду.

Про що ця справа? Чоловік звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати протиправним та скасувати рішення від 18 травня 2022 року про відмову в перетині державного кордону. Він наголошував, що не підлягає призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з тим, що виключений з військового обліку. І відмова у перетині державного кордону України порушує його конституційні права.

Суди попередніх інстанцій не стали на бік позивача. Як і Верховний Суд.

“Я вважаю це рішення завідомо незаконним, — каже Ростислав Кравець, адвокат. — У рішенні є багато норм, зазначено про суспільний інтерес і що нібито якимось законом заборонено виїжджати чоловікам за кордон під час воєнного стану. Насправді немає такого закону. Стаття 33 Конституції України чітко зазначає, що права громадян дійсно можуть бути обмежені під час дії воєнного стану, однак ці обмеження встановлюються законом. До цього часу в Україні так і не прийняли відповідний закон. Ви не знайдете навіть підзаконного акта, в якому б про це йшлося”.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...