Опубліковано: 20 Квітня, 2023. Переглядів: 337


Українці почали купувати судимість аби уникнути мобілізації (ВІДЕО)

В Україні на тлі чергової хвилі мобілізації військовозобов’язані громадяни вигадують різні способи ухиляння від служби в армії.

Про це повідомляє «Апостроф».

Про один з таких випадків розповів голова Всеукраїнської організації захисту прав споживачів фінансових та банківських послуг Олексій Лупоносов.

За його словами, громадянин для уникнення мобілізації, сфабрикував дорожньо-транспортну пригоду та домігся у суді умовного терміну.

Так, українець призовного віку, змовившись із жінкою, оформив фіктивну ДТП. Під час аварії він нібито збив її автомобілем.

Судді дав хабар за прохання засудити до трьох років умовно з випробувальним терміном 1,5 року. Це обійшлося чоловікові у 10 тисяч доларів.

Довідково. Згідно абзацу 14 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації  інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. До таких осіб, як правило, відносяться , зокрема ті хто був виключений з військового обліку.

Отже, якщо особа має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, то вона підлягаєте виключенню з військового обліку.

Якщо вона отримала повістку, то така особа має прийти до військкомату та мати при собі документи, які підтверджують судимість. Це можуть бути:

копія вироку суду;

довідка про наявність судимості;

повний витяг про притягнення до кримінальної відповідальності;

наявність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України;

довідка про звільнення з місць позбавлення волі.

Додатково при собі необхідно мати паспорт та військово-облікові документи. Під час уточнення даних у військкоматі необхідно повідомити про наявність цієї обставини, написати заяву про виключення з військового обліку та додати до неї зазначені документи.

Після розгляду заяви та документів, таку особу виключають з військового обліку та зроблять відповідну відмітку у військовому квитку.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...