Опубліковано: 19 Квітня, 2023. Переглядів: 900


Лікарка назвала причини ранньої сивини. Це не лише стрес

Лікарка розповідає, чому люди передчасно сивіють і які методи допоможуть зберегти волосся здоровим якнайдовше.

Чимало людей зауважують, що за час війни сивого волосся на голові стало більше, дехто втратив шевелюру.

Медики кажуть: цілком ймовірно, це наслідок стресу.

— Дослідницька група з Гарвардського університету на лабораторних мишах досліджувала зв’язок між стресом та посивінням. Тварин піддавали трьом типам стресу (легкий короткочасний біль, психологічний стрес та обмежене пересування), — розповідає Жанна Приходько, лікарка-дерматокосметологиня. — Тим часом вчені спостерігали, які зміни відбувалися в організмі мишей на клітинному рівні. З’ясувалося: що сильнішим був стрес, що більшою була кількість стресового гормону норадреналіну в організмі мишей, то стрімкіше гинули стовбурові клітини меланоцитів. Власне вони відповідають за колір волосся, відмінний від сивого. За декілька днів шерсть деяких піддослідних тварин незворотно втратила пігмент, нові шерстинки відростали білими.

— А як стрес впливає на волосся людей? Діють подібні механізми?

— Так, у людей в організмі під час стресу теж виробляється норадреналін. Його вплив, зокрема, поширюється і на стовбурові клітини меланоцитів. На жаль, цей процес безповоротний. Що більше втрачених клітин, то більше сивини. У мене була молода пацієнтка, яка менше ніж за пів року пережила втрату й похорон близьких людей. Буквально через місяць дівчина зауважила, що відрослі корені її волосся виблискують сивиною. Посивіння було тотальним, і це було дуже помітно на тлі решти темних волосинок (блондинка це, можливо, не відразу б побачила). Це означає, що клітини, які відповідають за пігментацію волосинок, загинули, тому й нове волосся відростало безколірним. Загалом же посивіння — це фiзiологiчний процес. Із віком утворення клітин меланоцитів пригальмовується і припиняється. Тому поява сивини пiсля 40 рокiв вважається цiлком природним явищем, віковою нормою.

— Передчасно сивіють і 20-річні люди, які начебто і не зазнали стресу. Які ще фактори сприяють ранньому посивінню?

— Серед причин — хвороби різних органів і систем, найчастіше — ендокринної, зокрема патології щитоподібної залози. А ще дається взнаки нестача в органiзмi мiді, цинку, магнiю. Можна здати аналізи, щоб перевірити роботу щитоподібної залози, а також перевірити, чи не бракує мікроелементів і вітамінів. Лікар підкаже, як скоригувати раціон і, можливо, порадить, які препарати варто вживати, щоб баланс гормонів та інших важливих речовин в організмі поновився.

— Чи правда, що від стресу волосся може випадати?

— Так, адже гормони стресу провокують спазм судин, зокрема й тих, які постачають кров’ю волосяні цибулини. Чим більше стресу — тим більше цибулин гине. Утім алопецiя (облисіння), як досліджено, також може бути наслідком дефiциту певних мiкроелементiв, як-от залiзо, сiрка, цинк, вiтамiнiв групи А i Е. Втрату волосся можуть спричинити й iнфекцiйнi хвороби, якi супроводжуються високою температурою, певні хіміотерапевтичні препарати та променева терапія.

— А чи рятують від облисіння масажі, маски?

— У певних випадках — так, адже випадати волосся може й через порушення кровообiгу. Це трапляється внаслідок перегрiвання шкiри голови пiд сонячними променями, частого користування феном. У такій ситуації ефективний спецiальний масаж, втирання у голову цибулевого соку та настоянки перцю, маски для укрiплення волосся (наприклад, з яєчним жовтком і олією). Стимулює ріст волосяних цибулин і вiдвар кореня лопуха — ним після кожного миття можна полоскати волосся.

— Які продукти мають бути в раціоні, щоб волосся було здоровим?

— Необхідно включати в раціон достатньо білкових продуктів (рибу, яловичину, яйця, сир), а також продукти, багаті на клітковину (хліб з висівками, крупи, зелень).

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...