Опубліковано: 19 Квітня, 2023. Переглядів: 325


Деяким пенсіонерам знову перерахують пенсію: доплатять за два роки стажу

З 1 квітня працюючим пенсіонерам перерахують пенсію. Однак доплати за квітень і травень їм виплатять аж у червні.

— Пенсії перерахують особам, які після призначення чи попереднього перерахунку пенсії працювали далі й на 1 березня 2023 року набули 24 місяці страхового стажу, — розповідає Галина Недзельська, начальниця Головного управління Пенсійного фонду України області.

— Зауважу, що страховий стаж зараховується за повний місяць, якщо особа отримувала зарплату, не меншу за мінімальну (з 1 жовтня 2022 року — 6700 гривень). До прикладу, якщо роботодавець нараховує працівникові заробітну плату у розмірі 5000 гривень на місяць, то за 24 місяці роботи особа набуде лише 18 місяців страхового стажу. Права на перерахунок пенсійних виплат у такої особи не буде.

— Кого не стосуватиметься перерахунок?

— Працюючих пенсіонерів, котрі на 1 березня 2023 року не набули 24 місяців страхового стажу. А також пенсіонерів, котрі отримують пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України “Про пенсійне забезпечення” та які не досягли пенсійного віку. Йдеться про медичних працівників, педагогів, працівників авіації. До речі, якщо таким працівникам призначаються пенсійні виплати за вислугу років, то вони не можуть залишитися працювати на своїх посадах.

— Коли проводитиметься перерахунок?

— Після 10 травня. Річ у тім, що перерахунок здійснюється за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, до якого інформація про сплату ЄСВ надходить зі звітності страхувальників. А ця звітність за І квартал 2023 року подається до 10 травня (через 40 днів після закінчення кварталу). Тож автоматичний перерахунок зможемо провести лише після надходження нових даних від усіх страхувальників.

Перераховані пенсії виплачуватимемо, починаючи з червня поточного року з доплатами за квітень та травень.

— На скільки може збільшитися пенсійна виплата особи після перерахунку?

— Розмір підвищення для кожного пенсіонера буде індивідуальним. Адже він залежить від страхового стажу і заробітку, який отримувала особа у період роботи. Зазначений перерахунок проводитиметься на найбільш вигідних для пенсіонера умовах: або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії, або з урахуванням стажу та заробітної плати.

Богданна Мартиник, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...