Опубліковано: 13 Квітня, 2023. Переглядів: 506


Чистий четвер: народні традиції та заборони

Чистий четвер ‒ один з найзнаковіших днів Страсного тижня. Цього року він припадає на 13 квітня.

Останній четвер перед Великоднем оповитий багатьма народними традиціями. Про звичаї та заборони цього дня нагадує Gazeta.ua.

У Чистий четвер церква згадує Таємну вечерю, на якій Ісус вперше встановив обряд Євхаристії. Він також омив ноги своїм учням.

Саме з цим пов’язані основні звичаї свята.

Зокрема, у Чистий четвер прийнято ретельно митися. Робити це потрібно якомога раніше, найкраще ‒ з першими променями сонця. Батьки обов’язково миють маленьких дітей.

Окрім того, у Чистий четвер роблять генеральне прибирання в будинку, миють підлогу і всі вікна, перуть постільну білизну. Можна підстригтися, щоб мати охайний вигляд.

Потрібно також викинути все сміття, старий мотлох і зламані речі. А непотрібні відносять до церкви або роздають тим, хто потребує. У Чистий четвер відвідують богослужіння в церкві та йдуть до причастя.

Із цього дня активніше готуються до Великодня. Починають пекти паски та закуповувати продукти до святкового столу.

За народними та церковними традиціями, є багато різних заборон. Зокрема, у Чистий четвер не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця, адже ще триває піст. Не варто цього дня бути в брудному одязі, розводити безлад в будинку, залишати немитий посуд. Не варто лаятися та сваритися, відмовляти людям в допомозі.

Працювати у Чистий четвер церква дозволяє. Можна також робити все в саду й на городі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...