Опубліковано: 10 Квітня, 2023. Переглядів: 234


Судді можуть і далі порушувати закон. Вища рада правосуддя досі не розглядає дисциплінарні скарги

Основна причина того, що не відбуваються розгляди, — не сформовано Службу дисциплінарних інспекторів (СДІ).

— СДІ — це підрозділ ВРП, який є ключовим у здійсненні дисциплінарних проваджень стосовно суддів, — каже Степан Берко, правник, адвокаційний менеджер. — Влітку 2021 року були внесені зміни до закону, які передбачали, що дисциплінарний інспектор буде досліджувати скарги на суддів, готувати для ВРП матеріали, а ВРП діятиме як суддя й ухвалюватиме рішення стосовно суддів, на яких скаржаться.

— Чому досі не сформовано СДІ? 

— Бо відповідний закон цьому не сприяє, — вважає Михайло Жернаков, голова правління Фундації DEJURE, доктор юридичних наук. — Зарплата інспектора становить 17 тисяч гривень, а вимоги до нього — як до судді Апеляційного суду. Відповідно до закону, дисциплінарними інспекторами можуть бути особи, стаж професійної діяльності яких у сфері права становить не менше як 15 років, з яких не менш як вісім років — на посадах судді, прокурора, адвоката. Такі кваліфікаційні вимоги співмірні з вимогами до членів ВРП. Однак статус дисциплінарних інспекторів, а також грошова винагорода абсолютно не відповідають таким вимогам. Треба вносити зміни до закону, зокрема зменшувати вимоги до кваліфікації осіб, які можуть бути залучені на посаду інспектора.

Зауважу, що через відсутність СДІ судді й надалі можуть порушувати закон та залишатися безкарними. А громадяни, чиї права порушені, не можуть отримати захисту.

Богдан Куфрик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...