Опубліковано: 16 Березня, 2024. Переглядів: 580


Які хвороби можуть передати домашні тварини господарям. Роз’яснення ветеринара

Власник домашніх тварин може заразитися різними хворобами. Це, зокрема, лишай, глисти і сказ. Гігієна домашніх тварин повинна складатися з догляду за шкірою, шерстю, вухами, очима, підстригання кігтів, обробки від глистів, ендо- і ектопаразитів. Що ще господарі мають знати про гігієну та профілактику захворювань тварин, розповів лікар-ветеринар Олександр Кулаков у програмі “Відверто з лікарем”.

“На рахунок гігієни, то в навчальних закладах є така дисципліна “Зоогігієна”, де в підручниках прописані норми. Щодо сільськогосподарських тварин, то зоогігієна охоплює догляд, годівлю, утримання. Якщо коротко сказати це – комфорт для тварини”, – наголосив він.

Варто доглядати за кігтями у тварин, незважаючи на те, що це некомфортна для них процедура. Кігті потрібно обрізати хоча б раз в тиждень. Якщо цього не робити, то судина буде травмувати кігтьову пластину.

“Якщо не вести догляд за кігтями та вчасно їх не обрізати, там приростає внутрішня судина. І при звичайному обрізанні може виникнути кровотеча. Для тварини це некомфортна процедура, але вона безболісна”, – сказав ветеринар.

Догляд за хутром також не менш важливий. При сезонних линьках шерсть тварини потрібно вичісувати та вимивати. Треба користуватися тримерами та вичісувати підшерсток, за словами ветеринара. Мити тварину потрібно по мірі забруднення шерсті та шкірних покривів, не більше ніж раз в місяць тому, що при частому митті у тварини стимулюються сальні залози, які можуть привести до надмірних жирових покривів.

Які хвороби може передати домашня тварина людині

Лишай

Якщо не доглядати за твариною, то в неї можуть виникати різні бактеріальні та паразитарні хвороби. І вони можуть передаватися людині. Приміром, це можуть бути грибкові хвороби шкіри, які в народі називають “лишай”. Передаються від котів та собак.

Лишай проявляється наявністю алопецій – це місця, де у тварини відсутня шерсть, а також виразок. При наявності таких факторів потрібно звернутися до ветеринара.

Господарю також важливо звернутися до сімейного лікаря або лікаря-дерматолога, який призначить курс аналізів та лікування.

“Лишай вилікувати важко. Це захворювання шкіри грибкового походження, яке потребує як внутрішніх препаратів (пігулок), так і зовнішніх: використання мазі, кремів і розчинів. Лікування може тривати від декількох тижнів до пари місяців”, – наголосив Кулаков.

Лектоспіроз

Подряпини та укуси можуть утворювати запалення шкіри у людини. У роті тварин багато бактерій, які можуть викликати запалення та нагноєння. Це може перерости у лептоспіроз – інфекційне захворювання, яке викликає підвищення температури, розлади кишко-шлункового тракту. І якщо не надати допомогу хворій людині, вона може померти. Профілактикою лептоспірозу є особиста гігієна. Також потрібно вакцинувати тварину.

Токсопласмоз

Через подряпини також може виникнути захворювання токсоплазмоз. Хвороба передається здебільшого через кішок. Саме вони є носіями.

“Це дуже небезпечна хвороба для вагітних. Якщо дивитися статистику, то 60-62% людей хворіють на токсоплазмоз. Та перед бажаною вагітністю потрібно перевірятися у свого сімейного лікаря та здавати тести на токсоплазму. Також потрібно перевірити тварину у ветеринара”, – зауважив Кулаков.

У вагітної, яка захворіла на токсоплазмоз, можуть відбуватися незворотні процеси у розвитку ембріона. А наслідком може бути глухота або сліпота.

Орнітоз

Екзотичні тварини, як-от папуги, можуть передати орнітоз. Це паразитарне захворювання. Якщо збудник потрапляє в організм, то виникає ураження центральної нервової системи та легеневих захворювань. Для запобігання цієї хвороби треба дотримуватися гігієни, прибирати за твариною в масці та повноцінно годувати її, щоб підтримувати імунітет.

Сказ

Ще однією з хвороб, яку може передати тварина, є сказ. Збудник сказу передається слиною та укусами. Може розвинутися протягом двох тижнів. Симптоми – порушення центральної нервової системи, тварина не може ковтати, боїться світла, стає агресивною, намагається з’їсти неїстівні предмети. Профілактикою є щорічне щеплення тварини.

У людини сказ проявляється з такими ж симптомами. Однак, якщо звернутися запізно, хворий може померти.

Хутроїди або блохи

Обробку проти цих паразитів потрібно робити раз в місяць. Їх можна принести з вулиці, з під’їзду. Блохи можуть кусати і людей. Місце укусу обробляйте антисептичними засобами.

Гельмінти (глисти)

Кішка та собака може мати декілька видів глистів: круглі, плоскі, мікроскопічні. Вони можуть розташовуватися по всьому організму: шлунок, легені, очі, м’язи. Симптомами захворювання є порушення апетиту та розлади шлунково-кишкового тракту. Потрібно звернутися до ветеринара, який призначить УЗД. Профілактику проти глистів потрібно проводити раз на три місяці. Для цього є краплі, таблетки, сиропи та ошийники.

Людині можуть передатися глисти через поцілунки або немиті руки. Розташовуються вони в шлунку та розміром сягають до 30 см. Потрібно звернутися до сімейного лікаря, який призначить курс лікування.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...