Опубліковано: 17 Лютого, 2023. Переглядів: 840


Насильне вручення повісток військовими: реагування буде відповідне

В Україні поки немає правових підстав, щоб звільняти тих, хто насильно вручає повістки. Однак у ЗСУ реагують на кожен такий інцидент. Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” заявила керівниця пресцентру ОК “Південь” Наталія Гуменюк.

Вона пояснила, що звільнити їх (співробітників військкоматів, які силою вручають повістки) немає зараз таких правових підстав, оскільки Україна перебуває в умовах воєнного стану.

Однак керівниця пресцентру наголосила, що існує практика ротації, коли співробітників військкоматів відправляють безпосередньо в бойові підрозділи для виконання обов’язків.

Потім знову через ротацію вони опиняються в лавах співробітників центрів комплектування, користуючись новим досвідом.

За її словами, в групах, які формуються зараз, прислухаються до побажань людей.

“Вони (нові групи) формуються з урахуванням того, щоб у їх складі були учасники бойових дій, які можуть предметно говорити з людьми, не діяти силою, а розповідати, мотивувати і власним прикладом залучати людей прийти і виконати свій мобілізаційний обов’язок”, – зазначила Гуменюк.

Керівниця пресцентру запевняє, що ОК “Південь” реагує на кожен інцидент із насильним врученням повістки. Зокрема, вона прокоментувала нещодавній випадок в Одесі, який потрапив на відео і набув розголосу.

“Службове розслідування проводиться конкретно за цим інцидентом, що ми зараз спостерігаємо. Його проводить військова служба правопорядку. І провина кожного учасника цієї події буде визначена і реагування буде відповідне”, – запевнила вона.

Вона повідомила, що обласний і районний ТЦК та СП отримали стягнення дисциплінарні від командувача.

“Оскільки це була недостатня робота щодо організації, зокрема. Тобто недостатньо навчений персонал, недостатньо якісно проінструктований, не повністю забезпечений контроль за їхньою діяльністю. Це дискредитує ЗСУ, Сили оборони країни”, – сказала вона.

Гуменюк додала, що наразі продовжується комплекс заходів з виключення подібних інцидентів.

“Тому що, зрозуміло, для європейської країни це неприпустима форма поведінки, форма спілкування взагалі в громадськості місці”, – заявила вона.

Водночас Гуменюк повідомила, що на відео потрапили не всі дії чоловіка, якому намагалися вручити повістку. За її словами, в межах службового розслідування вивчається повний формат відео, яке є на бодікамерах військових. І попередня поведінка чоловіка, як вважає Гуменюк, є досить провокативною, некоректною і емоційною.

Читайте також:

На Закарпатті хлопець втратив свідомість після того, як йому вручили повістку (ВІДЕО)

Резонансне вручення повістки: покарали військовослужбовців, які затримували чоловіка (ВІДЕО)


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...