Опубліковано: 14 Лютого, 2023. Переглядів: 384


Доставка військовозобов’язаних у військкомат: що треба знати

Експерти пояснили, що потрібно знати військовозобов’язаним, яких доставили у військкомат та проводять обшук. Про це повідомляє адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram, пише «Апостроф».

Він зазначив, що правоохоронці можуть почати складати протокол затримання за абсолютно вигадане порушення і проводити особистий огляд та речей.

Під час нього можуть шукати документи для отримання доступу до персональних даних. Їх потім можуть передати представникам Територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачає не лише адмінзатримання, а й особистий огляд затриманого та його речей, який має здійснюватися виключно у присутності понятих тієї ж статі.

Що слід знати під час обшуку

Якщо правоохоронці проводять обшук кишень – це не можна назвати особистим оглядом чи оглядом речей. Це обшук, який регулюється вже нормами кримінального процесу. Тобто, якщо громадянин добровільно не надає та не вивертає кишені, то до нього неможливо застосувати процедуру огляду. Адвокат радить це запам’ятати та переказати іншим.

Огляд не можуть проводити без складання протоколу затримання.

Перед проведенням огляду громадянину мають повідомити мету огляду та роз’яснити права. При цьому людина має право на правову допомогу.

Огляд, як і затримання, можливий тільки виключно за наявності підстав, що особа вчинила правопорушення. Тобто на людині чи на одязі є сліди, хтось вказав на нього, як на порушника чи є орієнтування. Тоді як інших підстав не існує.

Затримання не може перевищувати трьох годин і не з моменту доставки до ТЦК, а відколи підійшли до громадянина на вулиці.

Якщо сказати про ці нюанси завчасно, то адекватні правоохоронці мають відстати.

Юрист радить не дозволяти себе обшукувати, а також рекомендує вивчити свої права про:

  • адмінзатримання – ч. 1 ст. 260 Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП);
  • особистий огляд – ст. 264 КУпАП;
  • терміни затримання – ст. 263 КУпАП;
  • права громадян – ст. 268 КУпАП і ЗУ “Про Національну поліцію” ст. 31, 32, 34.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...