Опубліковано: 27 Листопада, 2022. Переглядів: 433


Плата за доставку газу: українцям роз’яснили, чому не змінюється вартість при скороченні споживання

Плата за доставку газу (за розподіл) для населення залежить від місячного обсягу споживання газу.

Вона залишається незмінною упродовж року.

У Facebook-акаунті 104.ua пояснили українцям, із чим це пов’язано, і як рахують місячну вартість доставки газу для кожного домогосподарства.

Справа в тому, що вартість доставки газу формується за принципом замовленої потужності, тобто на рік наперед. Ну, а оскільки побутові споживачі самі не замовляють собі річний обсяг наперед, то в них за основу беруть споживання за попередній газовий рік. При цьому газовий рік не відповідає календарному: його рахують із 1 жовтня попереднього року по 30 вересня наступного.

Таким чином, у поточному газовому році, який розпочався 1 жовтня 2022 року і триватиме до 30 вересня 2023 року, беруть за основу обсяг газу, спожитий домогосподарством з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022. Цей обсяг ділять на 12 частин і отримують місячне споживання. І вже за цим споживанням для кожного клієнта рахують місячну платню за доставку газу, яка буде незмінною протягом року.

“Наприклад, якщо за попередній газовий рік ви спожили 120 кубометрів природного газу, то щомісяця оплачуватимете вартість доставки за 10 кубометрів”, – пояснили в 104.ua.

Плата за доставку газу: українцям роз'яснили, чому не змінюється вартість при скороченні споживання


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...