Опубліковано: 22 Листопада, 2022. Переглядів: 290


Чи відключатимуть в Україні світло далі: енергетики пояснили

В Україні зараз є дефіцит виробництва електроенергії. Діють планові графіки відключення.

Погодинні графіки відключень необхідні для стабілізації системи та підтримання балансу між споживанням і виробництвом електроенергії.

Про це сказав голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький на брифінгу, передає Gazeta.ua.

Після кожної масованої ракетної атаки потрібен час, щоб заживити більшість споживачів та відновити можливість доставляти їм електроенергію.

Потім до трьох днів необхідні графіки аварійних відключень для стабільної роботи енергосистеми. Після цього замість аварійних відключень починають працювати планові графіки.

“Тобто ситуація на сьогодні стабілізована і сьогоднішні графіки відключень у нас пов’язані в основному з тим, що в Україні через масові пошкодження електростанцій є дефіцит генеруючих потужностей. По-простому – дефіцит виробництва електроенергії”, – сказав Кудрицький.

Україна зараз не може згенерувати стільки електроенергії, скільки потрібно споживачам. Планові графіки дозволяють зберегти в енергосистемі баланс між фізичним споживанням і виробництвом електроенергії. Якщо баланс порушується, є ризик колапсу енергосистеми.

“Цими графіками ми робимо так, щоб в українців було світло, це наш важливий інструмент в умовах дефіциту, щоб енергосистема могла стабільно працювати”, – додав голова правління.

Укренерго дає команду з вечора на наступний день для обленерго. Відключення будуть планові, якщо всі розподільчі компанії виконуватимуть графіки відключень.

Завтра прогнозується короткострокове, але дуже різке похолодання. Компанії отримають інформацію про обсяги обмежень на цей період трохи пізніше. Потім очікується невелике потепління, яке дає ефект певного зменшення споживання. Тоді збалансувати систему буде легше.

“Тому робимо важливу примітку, що за умови відсутності нових масованих ракетних атак очікуємо, що ситуація буде стабільною і відключення електроенергії споживачам будуть відбуватися в плановому режимі і будуть помірними і вкладатися в наш 4-х годинний стандарт”, – підсумував Кудрицький.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...