Опубліковано: 24 Жовтня, 2022. Переглядів: 215


Зеленський: Ізраїлю настав час визначитися

Настав час, коли Ізраїлю треба обрати, з ким країна. З демократичним світом чи з тими, хто заплющує очі на російський терор. Про це сказав президент Володимир Зеленський до учасників Саміту демократії Haaretz в Ізраїлі у понеділок, 24 жовтня.

“Чи не час і вашій державі обрати, з ким ви? З демократичним світом, який пліч-о-пліч бореться проти екзистенційної загрози своєму існуванню?

Чи з тими, хто заплющує очі на російський терор навіть тоді, коли ціною продовження терору є повна руйнація глобальної безпеки?”, – звернувся Зеленський до Ізраїлю.

Президент сказав, що записав відеозвернення після завершення засідання Ставки верховного головнокомандувача.

“На Ставці дедалі частіше звучать слова, які постійно звучать і в Ізраїлі, коли ви говорите про виживання своєї держави. Це слова “Іран”, “іранські”. Щоразу вони означають те, що ви всі повністю розумієте. Вони означають смертельну загрозу”, – заявив Зеленський.

17 жовтня, коли Росія здійснила чергову терористичну атаку, в українському небі було 15 російських крилатих ракет і 42 іранські ударні дрони. Мішенями стали електростанції, інші об’єкти критичної інфраструктури й навіть житлові будинки, нагадав.

“Один із таких багатоквартирних житлових будинків – у Києві. Після удару іранського дрона немає половини будинку. Чотири поверхи зруйновані – від підвалу до даху. 120 років він простояв. Його збудував Іоселіан Лев, тогочасний підприємець, староста однієї із синагог. Будинок витримав Першу світову війну, хвилі терору, Другу світову війну. Він бачив стільки всього, а був знищений іранським дроном. Як і багато-багато інших об’єктів в Україні”, – сказав Зеленський.

Того страшного дня загинуло п’ять людей, нагадав президент.

“Хоча насправді шість. Дрон убив молоду родину, яка жила в одній із квартир того будинку в Києві: хлопця й дівчину, дівчина готувалася стати мамою”, – сказав.

Ще 2014 року Україна просила Ізраїль про допомогу. Але така тяглість політиків, заявив Зеленський.

“На жаль, у нас немає свого “Залізного купола”. У нас поки що немає сучасної та ефективної системи ППО й ПРО, яка могла б убезпечити наше небо. Тому Росія й сподівається терором у повітрі компенсувати програші на землі”, – сказав президент.

Якби Україна одразу могла убезпечити небо, у Росії зараз не було б навіть мотиву йти в Іран і щось пропонувати йому в обмін на сприяння в терорі, заявив Зеленський.

“Ще можна позбавити сенсу цей їхній альянс. Якщо ми будемо діяти разом – ми з вами так само, як і з іншими демократіями”, – сказав.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...