Опубліковано: 19 Вересня, 2022. Переглядів: 467


Михайлове диво 2022: коли відзначають і чого не можна робити

Християни східного обряду 19 вересня відзначають Михайлове диво. Це свято має особливе значення для України, адже архангел Михаїл вважається покровителем Києва і зображений на гербі столиці.

Історія свята сягає IV ст. Тоді на території сучасної Туреччини жив християнин Архип, в якого важко хворіла донька. Одного разу до нього з’явився архангел Михаїл і вказав на цілюще джерело в місті Ієраполь.

Дочка Архипа випила води з джерела і дивом зцілилася.

На тому місці вдячний чоловік побудував храм і став у ньому святителем. Однак місцеві язичники вирішили зруйнувати храм, тому направили на нього гірські річки. І в цей момент з’явився архангел Михаїл, який врятував храм. Ударом меча він розрубав гору, тож річки не зачепили церкву. Це і називають Михайловим дивом.

Цього дня віруючі відвідують церкву і моляться архангелу Михаїлу про здоров’я рідних і близьких. Також прийнято миритися з усіма, з ким конфліктували, та робити добрі справи.

Предки відзначали свято гучними гуляннями із застіллями. А ще влаштовували братчини – сімейні зустрічі, на яких просили вибачення один в одного і мирилися. В кінці дня всі обов’язково обіймалися.

У Михайлове диво не можна працювати руками і в городі. Також заборонено сваритися, лаятися матом, ображати інших людей. Не можна займатися рукоділлям. Не варто зловживати спиртним. Також предки вважали, що в Михайлове диво не можна брехати, інакше не уникнути біди.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...