Опубліковано: 15 Серпня, 2022. Переглядів: 520


Україні не вистачає газу: опалювальний сезон під загрозою – експерт

Опалювальний сезон в Україні має кілька загроз – як через дефіцит палива, так і через можливі атаки росіян. Про це в ефірі Громадського радіо сказав виконавчий директор «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

«У нас не вистачає газу. Багато з генеруючих потужностей під ударом: починаючи з Запорізької атомної станції, яка є значною частиною нашої енергетичної системи.

Газу нам треба було б завезти від 3 до 6 млрд кубометрів. За нормальними прогнозами, нам треба 6 млрд кубометрів газу, якщо ми сильно економимо – то в нас дефіцит 3 млрд кубометрів», – каже експерт.

Він зазначив, що цей газ потрібно завезти з-за кордону.

«Ціна зараз складає близько 2300 доларів за тисячу кубометрів газу. Що означає, а ми його продаємо населенню по 150, це означає, що 2150 хтось має заплатити за те, щоб ми отримали дешевий газ. Це не гарантує можливості його закупівлі, бо дефіцит. Тому доведеться економити», — пояснює Павлюк.

Він додав, що у деяких містах опалювальний сезон взагалі не можливий.

«Ризик номер один – росіяни будуть бити по критичній інфраструктурі. Ризик номер два – шо у нас може бути дефіцит цього палива», – повідомив він.

Ймовірність того, що не буде газу чи електрики, дуже велика. Тому дуже важливо за можливості мати альтернативні джерела енергії.

Експерт радить людям, в яких газовий котел з під’єднанням до електрики, мати джерело постачання електроенергії, щоб забезпечити невеликі потреби котла.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...