Опубліковано: 30 Червня, 2022. Переглядів: 388


Україна отримала “транспортний безвіз” з країнами ЄС – що це означає

Україна стала однією з перших країн, які не є членами ЄС, але отримали “транспортний безвіз”.

У середу, 29 червня, Україна та Євросоюз підписали спеціальну угоду про транспортну лібералізацію. Це відбулося у французькому Ліоні у рамках зустрічі директорату з транспорту Єврокомісії Connecting Europe Days 2022, передає Gazeta.ua.

“З урахуванням майже п’ятикратного зростання автоперевезень, вже у вересні цього року через брак автодозволу експорт українських товарів міг зупинитися мінімум у напрямку двох сусідніх країн. Це сотні мільйонів доларів втрат щомісяця і більше мільярда – за підсумками року”, – зазначив Мустафа Наєм.

Відтепер завдяки “транспортному безвізу” в Україні зникають бюрократичні процедури, пов’язані з отриманням дозволів на перевезення товарів. Також не потрібні і самі дозволи, які щороку надавали європейські держави.

Крім того, звичайні українці тепер мають право керувати транспортними засобами в країнах ЄС.

Ця угода є безстроковою та не містить жодних додаткових умов перебування на території ЄС. Водії вантажівок можуть перетинати кордон з країнами Євросоюзу будь-яку кількість разів і на будь-який термін.

До повномасштабної війни 75% зовнішнього товарообігу припадали на морські порти, які після 24 лютого були заблоковані. Через це імпорт і експорт спрямували на річкові порти та наземні шляхи, зокрема – на автотранспорт.

За даними Держстату, 2021 року в міжнародній торгівлі автотранспорт перевіз майже 1 млн т товарів. Серед них – харчі, сигарети, меблі, деревина, папір, метали.

Крім того, падатимуть ціни на логістичні послуги, однак це відчується не одразу. Водночас цей “безвіз” може стримати різке зростання вартості логістики наприкінці кожного року, адже дефіциту дозволів тепер не буде.

Також раніше проблемою були бюрократичні перешкоди на кордоні. З 1 серпня мають запрацювати електронні товарно-транспортні накладні (е-ТТН), які мають частково прискорити документообіг.

Україна стала однією з перших країн, які не є членами ЄС, але отримали “транспортний безвіз”. Переговори про аналогічне рішення ведуться з Молдовою.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...