Опубліковано: 22 Червня, 2022. Переглядів: 3995


Військовий облік жінок в умовах воєнного стану: як діє наказ

Військовий облік для жінок стартує з 1 жовтня 2022 року. В умовах воєнного стану можна не чекати до жовтня, а стати на облік зараз.

Про це розповів начальник юридичної групи обласного територіального центру комплектування Юрій Гривапише “Суспільне”.

До якого часу треба стати на облік, поки невідомо, зауважив Грива.

На військовий облік мають стати жінки низки спеціальностей. Наприклад, програмістки, лікарки, юристки, журналісти, музикантки, соціальні працівниці.

Що відбудеться після того, як жінка стане на облік?

Після цього вона стає військовозобов’язаною. Це означає, що жінка перебуває у запасі Збройних сил чи інших військових формувань. Жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу.

При цьому у мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Якщо жінка має неповнолітніх дітей, то призову на військову службу через мобілізацію вона не підлягає. Таких жінок можуть призвати на військову службу лише за їх згоди й тільки за місцем проживання.

Чи може жінка на обліку виїхати за кордон?

На період воєнного стану військовозобов’язаним жінкам обмежили виїзд за межі України. Це не стосується тих, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Повний перелік тих, хто не підлягає, є у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

У військовозобов’язаних жінок є такі ж самі обов’язки, як і у військовозобов’язаних чоловіків. Вони описані у відповідній постанові Кабінету міністрів.

Згідно з нею, жінка необхідно:

– за сім днів прийти до територіального центру для зняття з військового обліку, якщо треба змінити місце проживання, поїхати у відрядження, на навчання, у відпустку чи лікування (на більше, ніж три місяці за межі України). Також якщо змінюється місце проживання у межах міста, але в іншому адміністративному районі;

– за сім днів повідомляти органам, в яких перебувають на військовому обліку, про зміну сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;

– бути на військовому обліку за місцем проживання. У разі тимчасового від’їзду за межі України – за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

– не змінювати місце проживання без дозволу військового комісара, керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки після оголошення мобілізації та у воєнний час;

– з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах;

– негайно повідомляти територіальним центрам комплектування (органам СБУ) про втрату військово-облікового документа;

– проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов’язок у запасі;

– проходити медичний огляд та лікування.

Спроба “відкосити” від армії: які наслідки

З 2023 року жінки платитимуть штрафи від 850 до 1700 грн у разі відмови стати на військовий облік. Штрафи від 5100 до 8500 грн можуть накласти на роботодавців, які зобов’язані проконтролювати цей процес.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...