Опубліковано: 20 Червня, 2022. Переглядів: 313


Як відновити паспорт під час війни

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато людей втратили свої паспорти, а дехто не встиг їх отримати. Однак у воєнний час українці можуть відновити або оформити цей документ, що посвідчує особу. Як це зробити, розповіли на сайті Центру громадського моніторингу та контролю.

У разі, якщо ви втратили внутрішній паспорт або він був знищений, то потрібно одразу написати заяву у поліцію.

Також треба отримати підтвердження про реєстрацію заяви щодо втрати документів.

Куди звертатися, щоб відновити паспорт

Оформити новий документ можна у територіальних органах Державної міграційної служби України (ДМС), у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або у центрах обслуговування громадян “Паспортний сервіс”.

Для українців доступні будь-які відділення, незалежно від місця постійно реєстрації. Водночас це можна зробити лише на підконтрольних українській владі територіях.

Громадянину необхідно мати з собою заяву про втрату паспорта, індивідуальний номер платника податків та інші документи за потреби (зокрема, свідоцтво про шлюб). Також треба пред’явити чеки про оплату адміністративного збору або штрафу, якщо цього вимагає законодавство.

Вартість оформлення документів

За законом, в Україні безкоштовно отримати паспорт можна лише вперше, коли громадянину виповнюється 14 років. При повторному оформленні необхідно сплатити адміністративний збір.

Нетермінове оформлення ID-картки в органах ДМС коштує 372 грн. Його здійснюють протягом 20 днів. Термінове (протягом 10 робочих днів) – 498 грн.

У “Паспортному сервісі” зробити це буде дорожче. За нетермінове оформлення доведеться заплатити 852 грн., а за термінове – 978 грн.

Якщо особа втратила документ, то з неї можуть стягнути штраф розміром від 17 до 51 грн.

Однак наголошується, що під час дії воєнного стану виготовлення документів може зайняти більше часу.

Як оформити закордонний паспорт

Якщо термін дії закордонного паспорта закінчився, то в органах міграційної служби його можна продовжити на п’ять років. Оформити документ для виїзду за кордон можна у відділеннях ДМС (733 грн за нетермінове виготовлення), а також у ЦНАПах та “Паспортному сервісі”.

Крім того, з 23 травня уряд дозволив одночасно оформляти ID-картку і закордонний паспорт.

У разі обміну або відновлення документів вартість послуги складатиме 1105 грн. за виготовлення впродовж 20 днів та 1583 грн. за термінове виготовлення протягом семи днів.

У Києві, Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі, Рівному, Луцьку, Дубні та Сарнах є можливість замовити виїзне оформлення закордонного паспорту. Вартість послуги залежатиме від кількості бажаючих.

Відновлення та оформлення документів за кордоном

Для відновлення паспорта за кордоном треба також звернутися до поліції. Після цього – до українського консульства. Там видадуть документ, на підставі якого можна виїхати з країни.

Також незабором з’явиться можливість оформити внутрішній або закордонний паспорти громадянина України в інших країнах. Проєкт запустять 29 червня.

Оформленням займатиметься відокремлений підрозділ державного підприємства “Документ”, що знаходиться за межами України. ДП належить до сфери управління ДМС України та є адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру.

Однак поки що невідомо, в яких саме країнах українці зможуть скористатися цими послугами. Перелік таких держав визначатиме ДМС разом із Міністерством закордонних справ.

Для посвідчення особи в Україні можна користуватися закордонним паспортом або водійським посвідченням. Крім того, є цифрові документи у мобільному додатку “Дія”, які мають таку ж юридичну силу, як і паперові документи. У додатку також з’явився спеціальний “єДокумент” на період воєнного стану.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...