Опубліковано: 10 Червня, 2022. Переглядів: 1797


Що таке «білий» квиток і чи призвуть з ним до армії

Через вторгнення Росії, в Україні оголошений воєнний стан та загальна мобілізація. Однак, деякі категорії осіб можуть звільнятися від військової служби.

«Білий» квиток означає категорію придатності людини до служби від виду та ступеня захворюваності особи. Ступінь придатності визначає Військово-лікарська комісія (ВЛК), повідомляє Юридична сотня у Facebook.

Що таке «білий» квиток

Військовий квиток – це документ, у якому вказана придатність або непридатність людини до служби за висновками Військово-лікарської комісії.

«Білий» квиток – це розмовне визначення військового квитка для тих осіб, які не придатні до військової служби за станом здоров’я та/або з інших причин не служили у збройних силах.

Кого можуть мобілізувати з «білим» квитком

Фахівці зазначають, що ВЛК може винести одну з наступних постанов:

  • «Обмежено придатний до військової служби»
  • «Непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час»
  • «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку»

Під час воєнного стану громадяни, що «обмежено придатні до військової служби» та «непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час», можуть служити в армії та бути призваними під час мобілізації, нести службу в тилу.

Особи, які мають «білий» квиток категорії «Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку», звільняються від мобілізації та не підлягають призиву.

Куди можуть призвати осіб, що мають обмежену придатність до військової служби

Під час призову на службу, враховується стан здоров’я осіб з обмеженою придатністю. Військово-лікарська комісія визначає, які види служби та роботи відповідно віку, спеціальності, хвороби протипоказані призовнику.

Відповідно до «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», що затверджено Міністерством оборони України, особи з обмеженою придатністю не можуть бути мобілізованими до певних підрозділів.

Так, згідно з Положенням:

  • визнані обмежено придатними до військової служби не можуть бути мобілізованими до  високомобільних десантних військ, плавскладу, морської піхоти, спецспоруд;
  • військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...