Опубліковано: 6 Грудня, 2020. Переглядів: 337


У понеділок перед Закарпатсткою ОДА жителі Воловеччини протестуватимуть проти незаконних робіт під горою Пікуй

Йдеться про незаконні будівельні роботи у високогір’ї на Жденієвській площі під однією з мальовничих гірських вершин українських Карпат, які проводяться понині без дозвільних документів.

У понеділок, 7 грудня, об 11.00, у м. Ужгороді, на площі Народній, біля будівлі Закарпатської ОДА відбудеться попереджувальна акція протесту “Врятуй Пікуй” з метою захисту Вододільного Хребта із горою Пікуй від незаконих будівельних робіт з пошуку та видобутку газу Акціонерним товариством “Укргазвидобування”.

Вимога учасників протесту, мешканців Воловеччини одна – припинити всі роботи АТ “Укргазвидобування” на території села Буковець та Жденієвській площі.

Про це повідомляє співкоординатор заходу, громадський правозахисник Віталій Грегор.

Як повідомлялося раніше, будівельні роботи у високогір’ї під вершиною гори Пікуй розпочалися ще у вересні і тривають по сьогоднішній день без відповідних дозвільних документів. Передусім в забудовників відсутній основний документ, який регулює початок будь-яких подібних робіт – це дозвіл Держархбудінспекції на виконання будівельних робіт. Крім того, роботи ведуться також і на земельних ділянках, право користування якими не зареєстровано за АТ «Укргазвидобування», та на території громадського пасовища, де ще не сформовані земельні ділянки взагалі.

Не зважаючи на відсутність документів, вже несанкціоновано знято значні площі родючого шару грунту, за що на АТ “Укргазвидобування” у жовтні складено акт про порушення в сфері використання землі та видано припис інспекцією Держгеокадастру. Зокрема, прокладено понад 2 кілометри під’їзної дороги із влаштуванням бетонних плит, організований будівельний майданчик, знищено багаторічні зелені насадження.

Наразі мешканцями Воловеччини ініційовані два судові процеси та кримінальні провадження за ч.1 ст. 239-1 та ч.1 ст. 197-1 Кримінального кодексу України.

Мешканці сіл Розтока, Буковець, Пашковець, Щербовець, Збини, Жденієво, Підполоззя, що на Воловеччині, звертались у всі можливі контролюючі та правоохоронні органи, місцеву та обласну державну адміністрацію, та навіть Президенту України В. Зеленському. Однак жодної реакції не отримали, незаконні будівельні роботи тривають і далі.

Натомість, раніше визначеного терміну, 4 грудня, Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, видав позитивний висновок ОВД, не зважаючи на численні зауваження, які були надіслані від громадськості у цей департамент.

Жденіївська площа – це мальовничий гірський карпатський регіон, який знаходиться в межах Вододільного Хребта та є цінною природною територією для п’яти європейських держав – України, Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини.

Під вплив цієї діяльності “Укргазвидобування” потрапляють природні об’єкти міжнародного значення «Смарагдової мережі» – «Полонинський хребет» (UA0000610), «Ужанський національний природний парк» (UA0000032), парк «Бойківщина» (UA0000176).

Ці природні об’єкти є важливими для України та Європейського Союзу і повинні бути збережені згідно з міжнародними зобов’язаннями України. Вони офіційно затверджені Постійним комітетом Бернської конвенції, а інформація про них розміщена на сайті Ради Європи.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...