Опубліковано: 27 Квітня, 2022. Переглядів: 709


Сьогодні в Україні з’явилася посада Уповноваженого з питань зниклих безвісти

Закон про створення інституту уповноваженого з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, набув чинності.

Відповідний закон №2191-IX, підписаний президентом, опубліковано в офіційному виданні “Голос України”. Про це передають Українські Новини.

Згідно з ним, омбудсмен з питань зниклих безвісти є посадовою особою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дотримання норм міжнародного гуманітарного права на всій території України, на якого покладено повноваження щодо координації розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, та вирішення інших питань, пов’язаних із цим.

Ця посада створюється замість створеної ще у 2018 році комісії з цього питання, яка так і не розпочала свою роботу.

Передбачається, що діяльність омбудсмена з питань зниклих безвісти забезпечуватиме його секретаріат, який утворюється у складі центрального апарату центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері дотримання норм міжнародного гуманітарного права на всій території України.

Раніше власником реєстру зниклих безвісти була вже ліквідована цим законом комісія, проте тепер власником такого реєстру буде Міністерство внутрішніх справ (наведена норма набирає чинності з дня опублікування Міністерством внутрішніх справ повідомлення про початок функціонування реєстру).

Серед повноважень омбудсмена з питань зниклих безвісти: координація діяльності органів, залучених до розшуку зниклих осіб, отримання інформації про зниклих безвісти (у тому числі з реєстру), підготовка та подання Кабінету Міністрів аналітичних матеріалів та пропозицій щодо заходів щодо вдосконалення системи розшуку зниклих безвісти, ведення переговорів з гуманітарними місіями, громадськими об’єднаннями та фізичними особами у Донецькій та Луганській областях з метою розшуку осіб, які зникли безвісти, координація роботи пошукових груп, організація обміну інформацією, яка потрібна на здійснення розшуку зниклих осіб.

Як повідомляли Українські Новини, 14 квітня Рада ухвалила закон про омбудсмена з питань зниклих безвісти, 26 квітня його підписав президент Володимир Зеленський.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...