Опубліковано: 14 Квітня, 2022. Переглядів: 633


Військовий експерт розповів, де й коли очікувати нового наступу окупантів

Основна мета Росії зараз – оточити угруповання Операції об’єднаних сил.

Російська Федерація після тижня-двох оперативної паузи готується наступати на Донбасі та спробує зберегти окупацію Півдня. Росіяни накопичують все, що потрібно для повномасштабної операції.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

“У нас є певна оперативна пауза. Активні бойові дії тривають, але не повномасштабно – за винятком певних ділянок фронту. Оскільки війна на всій території України провалилася, у Путіна є план захопити хоча б Донбас. Але війська, які вивели з Півночі, у надто поганому стані. У них фактично все небоєздатне – техніка побита, багато поранених. Росіяни зараз відновлюють боєздатність і для цього треба щонайменше тиждень-два. Ми також готуємося, щоб не дати противнику мати перевагу”, – говорить Січень.

Основна мета Росії зараз – оточити угруповання Операції об’єднаних сил, наголошує експерт.

“У них дві мети. Перша – оточення наших сил на Донбасі, вийти на кордони Донецької та Луганської областей. Зробити буферну зону завдяки частині Харківської, Запорізької, Дніпропетровської областей. Друге завдання – утримувати сухопутний кордон до Криму. Це їм треба, що відрізати Україну від моря та забезпечити водопостачання до Криму. Можливо, ми втратимо тимчасово Маріуполь, але наступ стримаємо”, – каже Січень.

Українські війська готуються дати відсіч противнику, додає експерт.

“Є впевненість, що ми не дамо їм втілити плани. Звісно, це буде важко. Все визначатимуть наступні два тижні. На сьогодні для нас вигідніше затягування наступу, ніж Росії. Тому що вона не має ні ресурсів, ні людей – ті не хочуть воювати, бо бачать, що реально відбувається. У Росії немає техніки, бо більш-менш нормальну знищили. Також працюють санкції. Зростають ціни, падає рубль, не постачають сучасне обладнання в РФ. У прикордонних з Україною областях починається паніка. Всі бояться, що ми почнемо наступати”, – наголошує Січень.

У перші дні війни в Росії виникли проблеми, бо там не провели необхідне підготування, пояснює експерт.

“Вони думали, що захоплять Україну за три дні. У порівнянні з 2014 роком, коли Росія ввела війська на Донбас, все було видно й зрозуміло. Там розгорталися частини управління, матеріально-технічного забезпечення, підвозили озброєння, пальне. Розгортали госпіталі. Зараз цього не було. Тому розвідувальні структури не бачили ознак підготування до війни. А окупанти вийшли з місць постійної дислокації і напали, але сил у них забракло. Тепер із кінця березня вони накопичують все, що потрібно для повномасштабної операції. Вони розгортаються біля наших кордонів, щоб стримувати наші війська й на Півночі зокрема. Основний удар планують на Донбасі. Щоб здобути хоч якісь успіхи”, – говорить Січень.

Україна має шанси відновити державні кордони, але для цього потрібна зброя та політична воля керівництва держави та військових, каже експерт.

“Все залежатиме від кількості зброї та політичної волі керівництва. Але це можна зробити. Бо російські війська на Донбасі майже знищені, мобілізація зірвана. У Криму теж багато понищено. 22-й армійський корпус Чорноморського флоту був фактично весь знищений у боях під Херсоном і Маріуполем. За бажання можна відновити державний кордон”, – говорить Січень.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...