Опубліковано: 1 Квітня, 2022. Переглядів: 1355


Цього року треба забути про березовий сік, гриби, чорницю – сапери про заміновані території (+ФОТО)

Близько трьохсот снарядів з початку бойових дій в Чернігові вилучили та вивезли сапери.

.Сапери ДСНС нині працюють 24/7, перебувають у повній бойовій готовності виїжджати на виклики із самого ранку і до пізнього вечора.

Про це розповів начальник групи піротехнічних робіт та підводного розмінування ГУ ДСНС в області Михайло Ільєв, передає Суспільне.

Всі розуміють, прилітає в будівлі – потрібно працювати руками, ломом, бензорізом, ручними лебідками, якщо воно застрягає в цегляній стіні – його легше витягнути, якщо в бетонній, то важче витягувати. Якщо приватний сектор – можна під’їхати важкою технікою й за допомогою маніпулятора його висмикнути, також бувають випадки, коли спецтехніку ми застосовуємо – трактори на базі JCB, в яких є екскаваторне обладнання, доводиться й копати по півтора метри вручну, і з асфальтної дороги витягувати”.

Серед боєприпасів трапляються й касетні елементи. З ними, каже піротехнік, працювати важко через специфічність: після детонації касетної бомби на певній висоті боєприпаси розкидаються хаотично, і якщо вони не спрацювали після удару об поверхню – впали не під тим кутом – за деякий час мають спрацювати на самоліквідацію. Тому є дуже небезпечними.

“Небезпечно й у лісах та полях. У польових масивах можуть бути протитанкові міни, в лісопосадках – протипіхотні міни, розтяжки, фугаси різних типів”, – наголосив сапер.

“Я раджу людям цього року взагалі забути, що таке березовий сік, що таке гриби, чорниця… І поменше виходити в лісопосадки і польові масиви. Те саме стосується пляжів, берегів річок”, – сказав Ільєв.

Найперше, що будуть розміновувати – місто Чернігів, окраїни, всі під’їзди й автомобільні шляхи перевіряти, щоб можна було доправляти людям гуманітарну допомогу і щоб могли їздити швидкі, пожежні машини, нацполіція, нацгвардія. Далі піротехніки перевірятимуть всі автомобільні, залізничні та пішохідні мости, щоб люди могли переправлятися через річки. І лише після цього – території, де велися найзапекліші бої.

“Різні ситуації можуть бути, відходячи, вони можуть залишати нам “сюрпризи”, які спрацюють під час відкривання дверей, підвалів… Колодязі також, як показує практика, вони “роблять”. Люди прийдуть по воду, відкриють колодязь, який критий, а там може стояти розтяжка. Хтось може постраждати й навіть загинути”, – каже Михайло Ільєв.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...