Опубліковано: 24 Січня, 2022. Переглядів: 1096


Країни-члени НАТО приводять війська в бойову готовність

Через дії Росії на кордоні з Україною НАТО посилює військову присутність у Східній Європі.

Північноатлантичний альянс вирішив надіслати додаткові кораблі й винищувачі до місць розташування свого контингенту на Сході Європи.

Про це йдеться в заяві НАТО від 24 січня.

“Країни-члени Альянсу приводять війська в бойову готовність і надсилають додаткові кораблі й літаки-винищувачі до місць розміщення сил НАТО, посилюючи здатність Альянсу до стримування та оборони в той час, коли Росія концентрує війська навколо України”, – ідеться в повідомленні.

В Альянсі посилаються на попередні заяви країн-союзників. Зокрема:

– Данія надсилає фрегат до Балтійського моря і планує відрядити винищувач F-16 в Литву на підтримку багаторічної місії повітряного патрулювання в регіоні;

– Іспанія надсилає кораблі, які мають долучитися до військово-морських сил НАТО й розглядає можливість відправити винищувачі в Болгарію;

– Франція заявила про готовність надіслати військові підрозділи в Румунію під командування Альянсу;

– Нідерланди з квітня надсилають два літаки F-35 в Болгарію, щоб підтримати діяльність НАТО з патрулювання повітряного простору в регіоні, а також приводять у готовність корабель і наземні підрозділи для оперативних сил НАТО.

США також “дали зрозуміти, що розглядають можливість збільшити військову присутність у східній частині Альянсу”.

“Я вітаю те, що союзники докладаються до нарощування військових сил НАТО. Альянс і далі вживатиме необхідних заходів, щоб захистити всіх союзників, зокрема через посилення східної частини. Ми завжди відповідатимемо на будь-які загрози нашому безпековому середовищу, зокрема посилюючи колективну оборону”, – заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Присутність військ кількох держав-членів у країнах Балтії і в Польщі означає, що “напад на одного із членів НАТО означатиме напад на весь Альянс”, зазначають у НАТО.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...