Опубліковано: 24 Січня, 2022. Переглядів: 2215


МОЗ повідомило тривожну новину із Закарпаття

У Закарпатській області зафіксували ще один випадок поліомієліту. Дитина не була вакцинована проти цієї хвороби.

Наразі проводиться епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

Початкові симптоми у дитини з’явилися ще 13 грудня минулого року, коли вона перебувала в закладі охорони здоров’я з іншим захворюванням. 24 грудня у малюка помітили ознаки ослаблення рухової активності м’язів ніг (млявий нижній парапарез).

У нього взяли зразки біоматеріалів та направили їх до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я у Гельсінкі. У понеділок, 24 січня, там підтвердили наявність поліовірусу у зразках.

Мама дитини розповіла, що малюк не був щеплений, оскільки сім’я вирішила відмовитись від вакцинації. Наразі медики з’ясовують, як дитина підхопила поліомієліт.

Зазначимо, що поліомієліт (або спинномозковий параліч) – це інфекційне захворювання, яке атакує нервову систему людини. Його легко підчепити через брудні руки. Збудник “живе” у носових, ротових виділеннях та фекаліях хворої людини.

У МОЗ наголосили, що ліків від поліомієліту не існує. Єдиним способом захистити дитину від невиліковного паралічу є щеплення. В Україні дітей від поліо вакцинують шість разів. У 2 та 4 місяці прищеплюють інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), а у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

При цьому рівень охоплення щепленням від поліомієліту в Україні залишається низьким. Станом на 1 грудня 2021 року три дози вакцини отримали лише 73,3% дітей віком до року.

Нагадаємо, в Україні зростає ризик поширення поліомієліту. У жовтні в Україні зафіксували випадок паралічу у півторарічної дитини з Рівненської області через поліомієліт. Батьки свідомо відмовилися від щеплень, передбачених медичними стандартами, за релігійними переконаннями.

Через місяць випадок поліомієліту підтвердили у Закарпатській області – там у 12-річної дівчинки паралізувало ногу. Після цього ще у чотирьох дітей виявили захворювання. Усі вони не мали планових щеплень від поліовірусу.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...