Опубліковано: 11 Січня, 2022. Переглядів: 7385


Долар зріс до 7-місячного максимуму: що буде з курсом до весни

Після затяжних вихідних початку року долар почав дорожчати. Нацбанк на 10 січня встановив офіційний курс національної валюти на рівні 27,50 грн/$.

Американська валюта подорожчала на 4 коп. у порівнянні з попереднім днем. Офіційний курс долара до гривні виріс до максимуму за сім місяців. Наприкінці травня 2021 року долар коштував 27,46 грн.

Яким буде курс гривні до долара до кінця зими прогнозують для Gazeta.ua член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, аналітикиня інвестиційної компанії Concord Capital Євгенія Ахтирко й керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Усі експерти впевнені: гривня продовжить девальвувати. Але наскільки впаде її курс – думки різняться.

Нацбанк на варті стабільності

На думку Олега Пендзина, девальвація гривні за квартал виявиться невеликою і не перевищить 27,8 грн/$.

“У Нацбанку значні валютні резерви, він утримуватиме курс і йому це вдасться, – вважає Олег Пендзин. – За перший робочий тиждень року Нацбанк викинув на ринок майже 100 мільйонів доларів. Тобто регулятор фіксує курс і не дасть йому впасти нижче 28 гривень за долар”.

Валютна інтервенція НБУ напряму пов’язана з подіями в Казахстані, упевнений Олег Пендзин.

“В України є великі контракти на постачання енергетичного вугілля з Казахстану. Через заворушення, що там відбуваються, можливість виконання контрактів опинилася під загрозою.

У покупців з’явилася альтернатива – укласти контракти на дорожче вугілля з Австралії та Північної Америки. Тобто доведеться викуповувати додаткові обсяги валюти на забезпечення цих потреб. Це безперечно спровокувало додатковий попит на валюту, що й призвело до ослаблення курсу гривні, що погасили завдяки діям НБУ.

Закінчуються свята, люди повернуться до нормальної роботи, почнуть далі працювати експортні контракти, надходитиме валюта. Тому прогнозую, що в січні Нацбанк не випустить курс за межі 27,5-27,8 гривні за долар.

Населенню панікувати не варто, щоб не піддаватися впливу спекулянтів. Бо зазвичай пересічні громадяни потрапляють у спред (різниця в ціні на купівлю та продаж у певний проміжок часу. – Gazeta.ua) – куплять долари дорожче, ніж потім продають”, – резюмує Пендзин.

Казахський фактор

Девальвація гривні з кінця минулого року спричинена впливом зовнішніх чинників, впевнена Євгенія Ахтирко.

“Коливання на валютному ринку спричинені психологічними чинниками. У грудні вони були пов’язані зі зростанням ризиків російської агресії. А з початку січня з’явився казахський чинник. Здебільшого курсові коливання в січні-лютому будуть пов’язані саме з негативними психологічними очікуваннями від зовнішніх подій. Коли вони згаснуть, курс долара має стабілізуватися і навіть знизитися. Тому що на початок року потреб у значних обсягах валюти з боку фундаментальних чинників немає.

Якщо ж невизначеність збережеться чи посилиться, то курс і надалі зростатиме. Але поки НБУ дає раду й гасить ажіотажний попит.

За поганого сценарію гривня може девальвувати до американської валюти до 28 гривень за долар”, – прогнозує Євгенія Ахтирко.

Ринок націлений на ослаблення гривні

Андрій Шевчишин радикальніший у прогнозах. Не відкидає позначки 28,5 грн/$.

“Курс перебуватиме під впливом високих цін на енергоносії та відпливу капіталу нерезидентів. Стримуватиме падіння пропозиція валюти Нацбанком, а також зниження гривневої ліквідності через посилення кредитно-грошової політики, – вважає він. – Курс гривні 10 січня відкриває торги на позначках 27,5 гривні за долар.

На попередньому тижні гривня втратила позиції, внаслідок чого долар досяг семимісячних максимумів.

Підтримку гривні надають дані щодо зростання міжнародних резервів України, що за 2021 рік зросли на шість відсотків – до 30,94 мільярда доларів, і відповідає прогнозам Нацбанку. Крім того, Мінекономіки повідомило, що країна завершила рік із рекордним ВВП – майже 200 мільярдів доларів. У міністерстві додали, що в країні торік створили 400 тисяч робочих місць і залучили 5,5 мільярда доларів прямих іноземних інвестицій. Також країна розширила географію експорту. Водночас дефіцит держбюджету становив 6,2 мільярда доларів за планових показників у 8,1 мільярда доларів.

Проте ринок націлений на ослаблення гривні. Очікується суттєвий приріст імпорту завдяки енергоносіям, а також імпортним заміщенням частини продукції підприємств, що зупинилися унаслідок високих цін на газ.

Також нерезиденти відновили вихід із країни. За три робочі дні січня нерезиденти знизили портфель ОВДП майже на два мільярди гривень, і зважаючи на погіршення настроїв на світових фінансових ринках в очікуванні посилення кредитно-грошової політики Федеральної резервної системи США, збережуть вихід. Також ринок закладає можливу появу на ринку ліквідності, яка не була повною мірою реалізована наприкінці 2021 року, а саме відшкодування ПДВ і бюджетні кошти підрядникам, що може посилити тиск на гривню.

Найближчим часом гривня тестуватиме на міцність рівень 27,5 гривень за долар, зі спробами покупців продовжити ослаблення курсу до 28,5 гривень за долар”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...