Опубліковано: 8 Січня, 2022. Переглядів: 585


У Туркменістані хочуть загасити “Ворота до пекла” — кратер, який палає 50 років

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов на першому засіданні в цьому році доручив загасити вогонь у газовому кратері, який горить вже 50 років. Про це повідомляє державне інформагентство “Туркменістан сьогодні“.

Газовий кратер горить у місті Дарваза, його в народі називають “Ворота до пекла”. Кратер розташований у центрі пустелі Каракуми та є туркменською пам’яткою.

Провал у ґрунті діаметром близько 70 метрів і завглибшки 30 метрів утворився в 1971 році — під час розвідувально-пошукового буріння. Геологи натрапили на підземну порожнечу, через що земля провалилась і утворився кратер, наповнений газом.

Щоб небезпечні гази не виходили назовні, їх вирішили підпалити. Вчені вважали, що газ вигорить упродовж декількох днів, але кратер горить уже 50 років.

Президент Туркменістану сьогодні, 8 січня, заявив, що горіння кратеру негативно впливає на екологію та здоров’я місцевих жителів. Також він сказав, що витрачається природний газ, від якого можна отримати прибуток. Тож він доручив віцепрем’єр-міністру разом зі вченими знайти спосіб, як загасити вогонь.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...