Опубліковано: 9 Червня, 2021. Переглядів: 317


Завтра велике свято. Сьогодні востаннє кажуть “Христос Воскрес”

9 червня 2021 року християни східної, візантійської, традиції відзначають Віддання свята Пасхи.

Це перехідне свято, яке відзначається в 39-й день після Пасхи, коли закінчується святкування Христового Воскресіння.

День Віддання свята Пасхи відзначають у середу шостого тижня після Великодня. Це останній день року, коли богослужіння відправляють за зразком великодніх служб, використовуючи пасхальні піснеспіви. Цього дня в церквах і вранішнє, й вечірнє богослужіння здійснюються за великоднім чином при повному освітленні храму зі свічками, кадилом, співом пасхальних стихир і великим славослів’ям.

Літургія завершується останнім у цьому циклі пасхальним хресним ходом. Після літургії священнослужителі знімають Плащаницю, яка з утрені в день Воскресіння Христового розташована на Престолі, і підвішують на стіну у вівтарі або кладуть її до спеціально влаштованої для її зберігання скрині-ковчегу, так званої “гробниці”.

З цього дня православні й греко-католики перестають вітати одне одного фразою “Христос Воскрес!” -“Воістину Воскрес!”, як це було впродовж 40 днів відзначення пасхальних свят.

Віддання свята Пасхи відзначають напередодні одного з дванадцяти найбільших християнських свят – Вознесіння Господнього. Підставою для свята слугує оповідь з Діянь святих апостолів, згідно з якою воскреслий Христос 40 днів перебував на землі, після чого вознісся на небо.

Тож фактично, день Віддання свята Пасхи відзначає останній день земного перебування Христа, коли той перебував з учнями та проповідував про Царство Небесне.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...