Опубліковано: 18 Травня, 2021. Переглядів: 731


У Києві відреагували на звернення обласних депутатів щодо відновлення СЕЗ “Закарпаття” (ФОТО)

Нещодавно депутати Закарпатської обласної ради звернулися до керівників країни із пропозицією відновити спеціальну економічну зону «Закарпаття» для створення сприятливого інвестиційного клімату. Відповідне звернення, ініційоване обласним депутатом Степаном Деркачем, після позитивного висновку всіх комісій, було підтримано Закарпатською облрадою.

У зверненні зазначається, що “на сьогоднішній день очевидною є необхідність повернення довіри до регіону та країни в цілому шляхом відновлення та повернення компаній, які повірили в Україну шляхом відновлення інвестиційного режиму СЕЗ Закарпаття, створення таких умов, при яких вони радитимуть всім співвітчизникам вкладати інвестиції лише до України, адже такий позитивний сигнал для інвесторів в форматі «виправлення помилок минулої влади» та показовий приклад регіону, за підтримки усіх гілок влади як на регіональному, так і на центральному рівні, особливо в рамках процесів децентралізації, зможе слугувати підґрунтям до подальшого розвитку регіону і, можливо, у майбутньому екстраполяції інвестиційного успіху на інші регіони країни”.

Вже відомо, що з відповідним зверненням обласних народних обранців ознайомилися у Комітеті з питань економічного розвитку Верховної Ради України, про що свідчить надісланий на адресу Закарпатської облради лист за підписом голови комітету Дмитра Наталухи.

“У Комітеті з питань економічного розвитку розглянуто Ваше звернення за №01.1-07/122 від 03.03.2021 р., щодо необхідності відновлення інвестиційного режиму СЕЗ “Закарпаття”. Виходячи з того, що зазначене питання потребує детального вивчення та з метою отримання додаткової інформації щодо економічної доцільності прийняття відповідних змін до законодавства, а також для отриманняя обрахування впливу на державний та місцеві бюджети, у разі внесення відповідних змін Ваш лист надісланий до Кабінету Міністрів України. Про результати розгляду Вас буде повідомлено додатково”, – йдеться у відповіді профільного комітету ВРУ.

Пригадується, що у листопаді минулого року керівник Офісу президента Андрій Єрмак на одному з центральних телеканалів заявив, що влада України хоче створити спеціальну економічну зону в одній з областей на заході країни. І у випадку Закарпаття це могло би мати мультиплікаційний ефект, адже цей регіон з одного боку має безпрецедентно вигідне для України розташування, з іншого – має непогану основу для розвитку логістики.

“Сьогодні це питання ще вирішується, але це буде одна із західних областей”,сказав в інтерв′ю Єрмак.

Слід зазначити, що про створення спеціальних «вікон» припливу в країну іноземних інвестицій, як важливого інструменту побудови механізму активізації інвестиційної діяльності, неодноразово заявляв депутат Закарпатської обласної ради Степан Деркач.

Так, у своїх інтерв′ю та публікаціях С.Деркач акцентує, що у розвинених ринкових економіках СЕЗ зарекомендували себе в якості ефективного інструмента залучення внутрішніх і зовнішніх інвестиційних ресурсів. До того ж, вони позитивно впливають на розвиток підприємницької активності регіону, забезпечують вирішення проблеми зайнятості, збільшують відповідно бюджетні надходження. Тому для Закарпаття, впевнений відомий бізнесмен і меценат, створення ВЕЗ матиме колосальні економічні вигоди та можливості.

“Єдиний шлях до економічного зростання Закарпаття і повернення людей додому – це створення тих законів, які дадуть можливість запустити «маятник економіки» в кожному місті і селі. Тому я, разом з фахівцями, розробляю концепцію законопроекту, який – я в цьому впевнений – знайде підтримку у депутатів обласної і Верховної Ради. Закон вільно економічної зони – це саме той закон, який запустив економіку багатьох країн Європи і світу. Він дасть зелене світло для малого і середнього бізнесу. Відкриє можливості для інвестицій, які будуть спрямовані саме для запуску виробництва, де наша готова продукція зі стандартом європейської якості зможе конкурувати в ЄС. Де лісова галузь буде мати замкнений цикл виробництва: від сировини – до готової продукції. Тільки так, з запуском економіки краю, децентралізація буде ефективна і зможе забезпечити потреби громади”,наголошує в одній із своїх публікацій Степан Деркач .


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...