Опубліковано: 12 Жовтня, 2024. Переглядів: 269


За два десятиліття в Україні вирубали десяту частину карпатських лісів

За кілька десятиліть українські Карпати можуть перетворитися на лисі гірські вершини, позбавлені будь-якого лісового покриву.

Карпатські ліси нещадно вирубують.

Лише за два останні десятиліття вирубка лісів у Карпатах склала майже 10% від їхньої загальної площі.

Такі дані оприлюднює NGL.media, спираючись на порівняльний аналіз супутникових знімків, наданих міжнародною організацією Global Land Analysis and Discovery.

Як зазначають у публікації, 80% усіх цих втрат припадають на лісові масиви, що знаходяться у підпорядкуванні лісництв Держлісагентства. Решта 20% – це втрати комунальних лісгоспів, земель запасу і лісів, як підпорядковані безпосередньо Мінагрополітики, Міноборони або Міносвіти.

При цьому, як стверджує директор Дунайсько-Карпатської програми Богдан Проць, відповідно до висновків європейських експертів, приблизно від 50 до 70% вирубок лісу в Україні відносяться до незаконних. Водночас Держлісагенство дає зовсім інші цифри. Відповідно до його звітів, частка нелегальних вирубок становить лише 0,3-0,6% від загального обсягу.

Такі різні дані, за словами Проця, пов’язані з тим, що масштабні нелегальні рубки видаються за легальні. На них навіть є відповідні документи, однак ці документи отримані незаконними способами.

Як зазначають у публікації, мабуть, найголовніша причина таких системних і масштабних порушень закону – у фактичній безкарності порушників. У Кримінальному кодексі України  є стаття 246, відповідно до якої порушнику за незаконну вирубку може загрожувати  до 5 років позбавлення волі. Однак на ділі майже ніхто не отримує за цією статтею реального терміну покарання.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *