Опубліковано: 28 Вересня, 2024. Переглядів: 118


Україна опинилася на критичному роздоріжжі, а Зеленський готується до переговорів – El País

Після двох з половиною років повномасштабної війни, розв’язаної Росією, та на тлі виборчої кампанії у США Україна опинилася на критичному роздоріжжі.

Війна досягає вирішального моменту за п’ять тижнів до президентських виборів у США, коли на кону стоїть майбутнє постачань зброї, фінансової допомоги та дипломатичної підтримки. У таких умовах президент Володимир Зеленський готується до переговорів.

Про це пише El País.

Видання нагадує, що Зеленський представив свій План перемоги, спрямований на забезпечення майбутнього України незалежно від результатів американських виборів.

Український президент робить це для підготовки до найгіршого, тобто до нового президентства Дональда Трампа, і водночас, у разі перемоги Камали Гарріс, з метою якнайшвидшого завершення розпочатої росіянами війни.

Видання зазначає, що Україна через два з половиною роки війн наближається до межі своєї спроможності. І стикається із зимою, коли через стратегічні бомбардування буде жорстко обмежена подача електроенергії.

“Людські втрати вже важко переносити, а моральний дух громадян починає слабшати, незважаючи на їхню перевірену стійкість. Ззовні також зростає тиск на переговори, в яких Україна буде змушена піти на болючі поступки. Але Зеленському буде важко пояснити це чимось іншим, окрім збереження суверенітету України над цілісністю її території. Звідси й назва “план перемоги”, яку він обрав для викладу своїх вимог Джо Байдену цього тижня”, – йдеться у публікації.

Однак, вважають аналітики, щоб сісти за стіл переговорів, Україні потрібно “щось, що змінить правила гри так, щоб Росія пішла на мир”.

Здавалося, це було метою вторгнення української армії в Курську область РФ, яке також мало на меті підняти громадську думку.

“Але це було не надто корисно, якщо мета полягала в тому, щоб негайно посадити Володимира Путіна за стіл переговорів. Щоб змусити змінити правила гри, Київ пропонує демонстрацію сили. Він просить своїх союзників дозволити йому завдати ударів по Росії ракетами дальнього радіусу дії, наданими Заходом. Крім того, вимагає гарантованих військових поставок і фінансової допомоги, а також підтримки НАТО, до якого він прагне незабаром приєднатися, для захисту території, яку зараз контролює”, – пише видання.

Однак, зазначають журналісти, турне Зеленського, включно з його зустріччю з Трампом, показало, що легко не буде. Деякі політики з Республіканської партії публічно звинувачують Зеленського у втручанні у вибори в США. А симпатії їхнього кандидата до Путіна та його стриманість щодо України та її президента, лицемірно замасковані під час п’ятничної зустрічі в нью-йоркському “Трамп-тауері”, стали кричущими.

Водночас реакція Білого дому, щедра на фінансову та військову допомогу, є неоднозначною щодо свободи дій для ударів вглиб Росії. На випередження Путін підвищив тон своїх ядерних погроз у разі атаки на російську територію за допомогою зброї, яку постачає будь-яка інша атомна держава.

“Війна, що зайшла в глухий кут на полі бою, досягла тієї стадії зрілості, яка є і найбільш небезпечною. Майбутнє України та Європи в цілому буде невизначеним, якщо її союзники просто піддадуться на шантаж агресора. Як і в будь-яких мирних переговорах, як знає Зеленський, кожна сторона повинна буде піти на поступки. Але від чого не можна відмовлятися, так це від безпеки та збереження вільної і суверенної України”, – зазначає видання.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...