Опубліковано: 24 Вересня, 2024. Переглядів: 91


В Україну вперше за час повномасштабної війни залетів військовий літак з Білорусі

Білоруський навчально-бойовий літак Як-130 зайшов на територію України сьогодні, 24 вересня. Через це у низці областей оголошували повітряну тривогу.

Як-130 — російський навчально-бойовий літак, розроблений дослідницько-конструкторським бюро імені Яковлєва спільно з італійською компанією Aermacchi.

Він призначений для заміни у Військово-повітряних силах Росії навчально-тренувальних літаків L-39 і здатний виконувати маневри, характерні для винищувачів четвертого і п’ятого поколінь.

Літак з Білорусі перебував у повітряному просторі України кілька хвилин

Інформацію про перетин нашого кордону білоруським літаком підтвердив канал monitor. За даними каналу, літак перетнув кордон в районі села Дятьлик Наровлянського району.

“Ціль з Білорусі на Житомирщину”, – написав моніторинговий канал “єРадар” о 14.25. Вже через дві хвилини у новому дописі ресурс зазначив, що йдеться про літак Як-130, який залетів на територію України з Білорусі. Ще через кілька хвилин канал повідомив, що ціль більше “не фіксується”.

“Ціль дійсно була розпізнана як навчально-бойовий літак ЯК-130, але в таких випадках завжди є але… Ось це саме але, полягає в тому, що в цей самий час в повітряному просторі Білорусі, неподалік кордону з Житомирщиною літав Су-30СМ, який вилетів з аеродрому “Барановичі”, який в принципі теоретично, міг пустити “фальш-ціль”. Крім цього, в РБ зараз відбуваються масштабні навчання з застосуванням бортів армійської та тактичної авіації”, – згодом написав “єРадар”.

Як-130 порушив повітряний простір України: що це за літак

Інцидент з порушенням повітряного простору України з боку Білорусі – перший за весь час повномасштабної війни й перший, тим паче, що мова йде про формально бойовий літак, зазначає військовий портал Defense Express.

Повітряні сили офіційно повідомили, що об’єкт після порушення кордону рухався на південь у районі адміністративної межі Київської та Житомирської областей. І хоча офіційно тип літального апарату не повідомлений, неофіційні моніторингові канали зазначили, що порушником був навчально-бойовий літак Як-130.

У зв’язку з чим у Києві, Київський та Житомирській області була оголошена тривога, яка тривала до 14:44. Таким чином цей літак перебував у повітряному просторі України менше 10 хвилин та, за неофіційними повідомленнями був “локаційно втрачений”.

“Для білоруських повітряних сил Як-130 є одних з двох типів навчально-бойових машин разом зі старим L-39. І загалом мова йде про дозвуковий реактивний двомісний літак, який в першу чергу призначений саме для навчання льотчиків. Хоча Як-130 формально дійсно може виконувати бойові задачі, але доволі обмежені й лише некерованим озброєнням на шести точках підвіски, наприклад, вільнопадаючими бомбами чи НАРами.

Також Як-130 може здійснювати атаку повітряних цілей за допомогою ракет ближнього бою Р-73 чи авіаційною гарматою. Тобто, з точки зору бойових можливостей, ця машина може бути порівнянна із легким штурмовиком із максимальним навантаженням до 3000 кг”, – зазначив портал.

Як-130 немає озброєння для далекобійних ударів, не може здійснювати операції з прориву протиповітряної оборони тощо. Самі Як-130 у Білорусі з’явились завдяки контракту з РФ від 2012 року, який передбачав постачання спочатку 4 машин, а до 2019 року був розширений до 12 одиниць. Один Як-130 білоруси втратили у 2021 році поряд із містом Барановичі через відмову системи управління літаком, обидва пілоти загинули, хоча встигли катапультуватись.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...