Опубліковано: 21 Вересня, 2024. Переглядів: 50


Правила поведінки під час проходження блокпостів: що потрібно знати

Блокпости встановлюють за рішенням військового командування на в’їзді-виїзді з певних територій чи населених пунктів.

Доволі часто у соціальних мережах блогери викладають відео, на яких відмовляються пред’явити документи на блокпостах, вимагають у поліцейських та військових пояснити причину зупинки. Ці відео набирають десятки, а іноді й сотні тисяч переглядів і формують суспільну думку начебто на блокпостах правоохоронці та військові чинять якесь свавілля. То як уникнути непорозумінь під час такого контролю?

— Насамперед не слід забувати, що на всій території України діє режим воєнного стану, який вимагає впровадження заходів безпеки, спрямованих на боротьбу з ворогом, — каже юрист Тарас Боровський. — Одним з таких заходів є встановлення блокпостів, що створюються за рішенням військового командування на в’їзді-виїзді з певних територій чи населених пунктів. Це дозволяє ефективно виявляти диверсійні групи й протидіяти їм, забезпечувати охорону правопорядку. На блокпосту уповноважені особи з числа представників поліції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та ЗСУ, які визначені в наказі коменданта, мають право зупиняти транспортні засоби, перевіряти документи у водіїв та пасажирів, оглядати їх особисті речі, багаж і вантаж. Це передбачено відповідними постановами Кабміну.

— При проходженні блокпоста слід зменшити швидкість автомобіля та завчасно приготувати документи для перевірки, — додає адвокат Сергій Старенький. — Біля знака чи напису “Стоп” треба зупинитися, вимкнути фари, увімкнути аварійні сигнали, зачекати, поки подадуть сигнал рукою або ліхтариком й повільно під’їжджати до військових, поліцейського чи працівника тероборони, який покликав. На блокпосту заборонено користуватися відеореєстраторами, вести фото- та відеозйомку. Виходити з машини на блокпосту можна лише з дозволу військових. Спілкуватися з ними треба з опущеним боковим склом, чітко відповідати на поставлені запитання і не заперечувати огляд багажника чи салону автомобіля. Покидати блокпост можна тільки з дозволу того, хто проводить перевірку. Робити це слід повільно, позаяк різке підвищення швидкості може викликати підозру.

— Які саме документи мають право перевіряти правоохоронці й представники інших структур на блокпосту? 

● С. Старенький:

— Паспорт чи інші документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус. У чоловіків віком від 18 до 60 років можуть попросити пред’явити й військово-облікові документи. Також уповноважені особи мають право проводити перевірку документів на перевезення вантажу, як-от дорожній лист, товаротранспортні накладні та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Якщо ж поліцейський, скажімо, вимагає посвідчення водія чи страховий поліс і через їх відсутність оформлює постанову про порушення правил дорожнього руху, то такі його дії будуть незаконними і їх можна легко оскаржити в суді.

— Чи можна знімати відео на блокпосту? 

● С. Старенький:

— В Україні суворо заборонено оприлюднення відомостей про переміщення, рух та розташування ЗСУ чи інших військових формувань. Військовослужбовців на блокпосту можна фільмувати винятково за їхньою згодою, бо інакше це буде злочином, за який можуть ув’язнити на термін від п’яти до восьми років. Кримінальної відповідальності вдасться уникнути, якщо відео знімаєте не для поширення у соцмережах, а для фіксації допущених військовими стосовно вас порушень. Аби потім як доказ це використати в суді.

— Як розцінюєте численні ролики, які поширюють блогери з блокпостів, скаржачись, що там нібито порушують їхні права? 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...