Опубліковано: 5 Вересня, 2024. Переглядів: 527


Путін заявив про готовність розпочати переговори з Україною і назвав три країни-посередниці

Росія нібито готова повернутися до переговорів з Україною на основі угоди, яка була досягнута у Стамбулі навесні 2022 року.

Посередниками у процесі, на думку російського диктатора, можуть стати три країни — Китай, Бразилія та Індія, передає портал charter97.org.

Мирні переговори з РФ: що пропонує Путін

“Чи готові ми з ними вести переговори? Ми ніколи не відмовлялися від цього, але не на основі якихось ефемерних вимог, а на основі тих документів, які були узгоджені та фактично парафовані у Стамбулі”, — сказав Путін на Східному економічному форумі (ВЕФ).

При цьому диктатор припустив, що посередниками у мирних переговорах можуть стати Китай, Індія чи Бразилія.

“Я у постійному контакті з нашими колегами з цього питання. І я не маю сумнівів у тому, що керівники цих країн щиро прагнуть до того, щоб допомогти розібратися в усіх деталях цього складного процесу”, — сказав він.

Зазначимо, після вторгнення Збройних сил України (ЗСУ) до Курської області Путін заявив про безперспективність переговорів із Києвом. Тепер Путін змінив думку.

Про що Україна і РФ домовлялися у Стамбулі?

У перші місяці повномасштабного вторгнення Київ та Москва вели переговори щодо припинення вогню і могли укласти мирну угоду.

На перемовинах 15 квітня 2022 року навіть уклали проєкт угоди, який тривалий час тримали у секреті. Але домовленості зірвалися.

У квітні цього року німецьке видання Die Welt розкрило суть документа. Як йдеться в матеріалі, російська сторона вимагала від України нейтралітету та обмеження розміру армії: кількості військових, авіації, зброї та техніки. Окуповані території мали залишитися за Росією.

Одна з найголовніших умов, Україна в жодному разі не повинна ставати членом військових союзів, насамперед — НАТО. Водночас прямої заборони на вступ України в Євросоюз в документі не було.

Україна також погоджувалася ніколи не мати ядерну зброю, не допускати іноземних військових та зброю на свою територію, не надавати іншим країнам доступ до своєї військової інфраструктури, не брати участі в конфліктах та спільних військових навчаннях з іншими країнами.

Росіяни обіцяли більше не нападати на Україну. Росія погоджувалася, що вона сама, США, Британія, Франція та Китай можуть надати Україні комплексні безпекові гарантії. Україна також хотіла внести до списку цих гарантів Туреччину, а Росія — Білорусь.

У випадку збройного нападу на Україну ці країни мусять підтримати Україну у праві на самооборону протягом трьох днів у формі спільних дій або окремих повноважень країн-гарантів. Всі держави мали б підписати та ратифікувати угоду.

Крим і окупований до 2022 року Донбас нібито мали залишитися за Росією.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...