Опубліковано: 1 Вересня, 2024. Переглядів: 214


Вартість бензину, дизелю й автогазу у вересні зросте. Чому і на скільки?

Експерти кажуть про подорожчання на 1,5-2 гривні за літр. А найбільше зміняться ціни на автогаз.

Сьогодні, 1 вересня, набуває чинності закон щодо підвищення акцизів на пальне, який парламент ухвалив ще в липні.

Тож ціни на АЗС поповзуть угору.

— З вересня ставка акцизу на бензин підвищиться з 213,5 до 242,6 євро за тисячу літрів, на дизпальне — з 139,5 до 177,6 євро, на скраплений газ — з 52 до 142 євро, — каже Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії “Нафторинок”. — Тобто акцизи на автогаз зростуть майже втричі і будуть найвищими в Європі.

— То яких цін на пальне чекати? 

— Літр бензину подорожчає в середньому на півтори гривні, дизпальне — на дві, — додає Сергій Куюн, директор консалтингової компанії А-95. — Найбільше ж зросте ціна автогазу — на 5,2 гривні. Вартість автогазу вже потроху підвищується й наблизилися до 30 гривень за літр. Попри все, він значно дешевший, ніж бензин, середня ціна якого нині становить 54 гривні. Тобто власники й надалі активно встановлюватимуть на своїх автівках газобалонне обладнання. Так, економія буде вже не такою, як раніше, але все одно залишатиметься відчутною.

Зауважу, що багато років наша держава надавала пільги на скраплений газ, стимулювала його використання. Тож на сьогодні Україна входить у п’ятірку країн, де частка автогазу в структурі споживання пального є найвищою в ЄС. До війни це було 30%, а тепер — понад 20%.

Богдан Куфрик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...