Опубліковано: 23 Серпня, 2024. Переглядів: 391


Україна відновлює експорт електроенергії у Європу: як це вплине на споживачів

Завтра стартують аукціони для експорту електроенергії в Румунію, Угорщину та Молдову.

Україна з 25 серпня відновить експорт електроенергії до інших країн, повідомляє “Укренерго”.

В енергосистемі країни почав спостерігатися профіцит після зменшення споживання електрики через спад спеки, зазначає компанія.

Експорт електроенергії відновлять, але є умова

“Уже завтра (24 серпня, — Авт) буде проведено аукціон на доступ до міждержавних перетинів за напрямами Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії”, – інформує “Укренерго”.

У компанії пояснили: “Задля уникнення аварій, енергосистема має працювати збалансовано – кількість виробленої енергії в кожну хвилину має відповідати кількості спожитої. Способів подолання профіциту може бути два:

  • обмеження генерації українських сонячних електростанцій;
  • відновлення експорту електроенергії в денні години.

Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн. Вже завтра буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії”.

Повідомляється, що експорт електрики відбуватиметься лише у періоди максимальної активності сонячних електростанцій.

“У періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України здійснюватися не буде”, — уточнили у компанії.

До повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Україна виробляла близько 55 гігават електроенергії, що робило її одним з лідерів за цим показником у Європі. Однак, за даними Financial Times, яка посилається на високопосадовців, після нападу РФ загальний обсяг електрогенерації в країні скоротився до менш ніж 20 гігават. Таким чином, Україна втратила майже 64% своїх енергетичних потужностей через російську агресію.

Росія повернулася до  ударів по енергетичній інфраструктурі України цієї весни. Якщо взимку 2022-2023 років. під удари дронів і ракет потрапляли в основному електророзподільні підстанції та трансформатори по всій країні та їхню роботу вдавалося швидко відновлювати, то навесні 2024-го російська армія почала масажувати обстріли самі електростанції. Ціль — “повністю їх зруйнувати, тому що електростанцію неможливо відбудувати за короткий час”, пояснював гендиректор ДТЕК Максим Тимченко.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...