Опубліковано: 17 Серпня, 2024. Переглядів: 258


Наступ ЗСУ у Курській області зірвав таємні переговори з РФ – The Washington Post

Україна та Росія планували цього місяця відправити делегації у столицю Катару Доху для переговорів.

Могли укласти “історичну угоду”, яка б припинила удари по енергетиці та енергетичній інфраструктурі з обох сторін.

Про це з посиланням на дипломатів, знайомих з ходом переговорів, пише The Washington Post.

Журналісти зазначають, що непрямі переговори, в яких катарці виступали в ролі посередника і зустрічалися окремо з українською і російською делегаціями, були зірвані через несподіване вторгнення України в Курську область РФ.

Про можливу угоду і запланований саміт раніше ніде не повідомлялося. Водночас журналісти нагадують, що понад рік Росія завдавала ударів по українській енергосистемі шквалом крилатих ракет і безпілотників. Було завдано значної шкоди електростанціям і спричинено віялові відключення електроенергії по всій країні.

Разом з тим Україна завдала удару по російських нафтових об’єктах дальніми безпілотниками, які підпалили нафтопереробні заводи, нафтобази і резервуари, скоротивши переробку нафти Москвою приблизно на 15% і піднявши ціни на газ у всьому світі.

“Готовність долучитися до переговорів свідчить про певні зрушення для обох країн, принаймні щодо обмеженого припинення вогню. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ розгляне можливість повного припинення вогню лише за умови, що Росія спочатку виведе всі свої війська з української землі, включно з Кримським півостровом, який Росія анексувала у 2014 році. Президент Росії Володимир Путін вимагає, щоб Україна спочатку віддала йому чотири українські області – включно з територіями, які російські війська не окупували, які Кремль оголосив частиною Росії”, – йдеться у публікації.

Один з дипломатів, який брав участь у переговорах, розповів, що російські чиновники відклали зустріч з катарськими офіційними особами після вторгнення України в Курську область.

Делегація Москви назвала це “ескалацією”. Дипломат додав, що Київ “не попередив Доху про свій транскордонний наступ”.

“Росія не скасувала переговори, вони сказали: “Дайте нам час”, – розповів дипломат.

За його словами, хоча Україна все одно хотіла відправити свою делегацію у Доху, Катар відмовився, оскільки не бачить користі від односторонньої зустрічі.

Дипломат, знайомий з ходом переговорів, повідомив, що Катар обговорював з Києвом і Москвою домовленості про мораторій на енергетичні удари протягом останніх двох місяців. За його словами, сторони домовилися про саміт у Досі, залишилося лише узгодити незначні деталі.

Російський співрозмовник, який має тісні зв’язки з дипломатичними колами, дав зрозуміти, що “Путін не буде налаштований укладати угоду після Курської наступальної операції”.

“Ви знаєте, що наше російське керівництво зазвичай не йде на компроміси під тиском”, – сказав він.

У відповідь на запит The Washington Post в Офісі президента України повідомили, що саміт у Досі перенесли “через ситуацію на Близькому Сході”. Однак, він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня, після чого Київ проконсультується зі своїми партнерами щодо імплементації обговореного.

У Кремлі на запити видання не відповіли. А Білий дім відмовився від коментарів. Адміністрація Джо Байдена вже давно заявляла, що час і умови потенційної угоди про припинення вогню з Росією має визначати лише Україна.

Один з дипломатів сказав, що і Київ, і Москва продемонстрували свою готовність прийняти домовленості напередодні саміту. Але високопосадовці в Києві мали змішані очікування щодо того, чи можуть переговори бути успішними. Дехто оцінював шанси на успіх у 20%, а інші передбачали ще гірші перспективи, за словами двох осіб, знайомих з ходом переговорів, навіть якби штурму Курська не сталося.

“У нас є лише один шанс пережити цю зиму, і то, якщо росіяни не почнуть нових атак на енергосистему”, – цитує видання одного з українських чиновників.

За словами українських і західних посадовців, крок Києва назустріч Росії, яка окупувала близько 20% території України, був частково спрямований на те, щоб надати Україні більше важелів впливу на майбутні переговори.

“Військові аналітики висловлюють скептицизм щодо того, що українські війська зможуть утримати контроль над російською територією. Москва також продовжує здобувати перемоги в Донецькій області на сході України і не відводить звідти війська для захисту від нового українського наступу. Але хоча Київ, можливо, і покращив свою майбутню переговорну позицію завдяки захопленню земель, ймовірність швидких мирних переговорів, здається, зменшилася”, – пише видання.

Журналісти також нагадують, що цього тижня Путін публічно пообіцяв “не пом’якшувати свою позицію щодо переговорів через напад на російську територію”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...