Опубліковано: 12 Серпня, 2024. Переглядів: 313


Мобілізація в Україні: скількох осіб можуть призвати з однієї сім’ї і чи реально оскаржити ВЛК

До лав ЗСУ далі призивають військовозобов’язаних, які придатні за станом здоров’я до служби та не мають відстрочки. Через останні зміни законодавства у чоловіків виникає дедалі більше запитань стосовно мобілізації, вручення повісток і штрафів за порушення правил військового обліку. На найактуальніші питання ми попросили відповісти юристів Сергія Старенького, Марину Бекало, Ростислава Кравця, Яромира Цімуру та Олесю Гродовську.

1. ЧИ МОЖНА ПРОІГНОРУВАТИ ПОВІСТКУ, ЯКА НАДІЙШЛА ПОШТОЮ? 

● Я. Цімура:

— Надсилання повістки поштою для військовозобов’язаних — цілком законне. Таке повідомлення вважається належно врученим не тільки в разі отримання поштового відправлення під особистий підпис, а й якщо чоловік навіть відмовиться від нього чи не зможе отримати з інших причин. Наприклад, не оновив або не вказав правильну адресу свого зареєстрованого місця проживання. У цьому випадку днем отримання повістки вважатиметься проставлена в поштовому повідомленні дата відмітки про відсутність особи. Опісля військовозобов’язаний повинен з’явитися на виклик до ТЦК протягом 14 днів. Відмовитися від повістки поштою можна лише тоді, якщо в документі вказано неправильні дані одержувача або вона надійшла не як рекомендований, а як звичайний лист. Про причини відмови слід зазначити в акті, який складається у присутності працівника пошти. В іншому разі це можуть трактувати як порушення правил військового обліку і притягти до відповідальності.

2. ЧИ МОЖУТЬ ВРУЧАТИ ПОВІСТКИ ЧОЛОВІКАМ ВІКОМ 18 — 25 РОКІВ?

● С. Старенький:

— Так. У мирний час частина юнаків такого віку була непридатна до строкової служби за станом здоров’я. Їх знімали з обліку призовників, переводили у статус військовозобов’язаних і видавали тимчасові посвідчення, в яких значилося “обмежено придатний у воєнний час”. А позаяк такий статус скасовано, нині вони повинні пройти повторну ВЛК. Якщо медична комісія визнає таких осіб придатними, їх можуть мобілізувати. Адже загалом мобілізаційний вік в Україні становить 18 — 60 років. Та зауважу: якщо юнак віком 18 — 25 років отримав повістку і перебуває в статусі призовника, то може бути стовідсотково певним, що його не заберуть до війська. Але в ТЦК все одно треба з’явитися, щоб з’ясувати причини виклику, бо в іншому разі настане адміністративна відповідальність.

3. ЧИ МОЖУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ СТУДЕНТА? І В ЯКИХ ВИПАДКАХ?

● М. Бекало:

— Право на відстрочку мають чоловіки — студенти вишів та закладів профтехосвіти, які навчаються на очній формі. Але її нададуть тим, хто не порушує послідовності здобуття рівнів освіти, підтвердженої довідкою з Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Наприклад, особа має ступінь бакалавра й вступила на магістратуру. Мобілізувати можуть лише студентів, котрі навчаються заочно, а також тих, хто здобуває освіту за рівнем, нижчим за вже наявний (скажімо, особа має ступінь магістра, але вступила на бакалаврат на іншу спеціальність).

4. СКІЛЬКОХ ОСІБ МОЖУТЬ ПОКЛИКАТИ ДО ВІЙСЬКА З ОДНІЄЇ СІМ’Ї? ЧИ ПІДЛЯГАЮТЬ ПРИЗОВУ ЧОЛОВІКИ, В ЯКИХ ЗАГИНУВ НЕПОВНОРІДНИЙ БРАТ? 

● Р. Кравець:

— У законі “Про військовий обов’язок та військову службу” немає чіткого визначення щодо кількості членів сім’ї, яких можуть мобілізувати. На службу можуть призвати чоловіка, дружину та повнолітніх дітей. Не підлягають мобілізації лише близькі родичі особи, котра загинула на фронті чи вважається безвісти зниклою. До них належать чоловік, дружина, син, донька, батько, рідні чи неповнорідні брат та сестра. Приміром, якщо тато загинув, то сина вже не призвуть.

5. А ХТО З ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ?

● М. Бекало:

— Призову не підлягають заброньовані працівники підприємств критичної інфраструктури, які перебувають на спеціальному військовому обліку. А також — особи з інвалідністю будь-якої групи. Відстрочка від мобілізації надається багатодітним батькам дітей до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці. Не покличуть до війська й тих, хто має на утриманні одну або декількох дітей до 18 років, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим чи відбуває покарання. Відстрочку від мобілізації можуть одержати й викладачі та вчителі, які за основним місцем роботи мають не менш як 0,75 ставки, а також ті, хто доглядає осіб з інвалідністю.

6. ЧИ МОЖУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ У ЗСУ ОСОБУ З ПОГАНИМ ЗОРОМ?  

● Я. Цімура:

— Все залежить від ступеня розладів зору. За наявності виражених, стійких порушень, що прогресують, особа може бути визнана ВЛК взагалі непридатною до військової служби. Якщо ж йдеться про незначні порушення зору, то таких військовозобов’язаних можуть направити служити у військові частини забезпечення, підрозділи логістики, зв’язку, охорони тощо.

7. ЯК ДІЯТИ І КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ, ЯКЩО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИЙ НЕ ЗГОДЕН З РІШЕННЯМ ВЛК? 


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...