Опубліковано: 30 Липня, 2024. Переглядів: 217


Кардіологи пояснили, як енергетики впливають на організм людини

В останні роки продажі енергетичних напоїв стрімко зросли. Близько половини споживачів вживають їх кілька разів на тиждень, причому основними споживачами є підлітки та чоловіки у віці від 18 до 34 років. Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Vox.

Центр науки в інтересах суспільства зафіксував 34 смерті, пов’язані з енергетичними напоями, за період з 2004 по 2014 рік.

Багато споживачів цих напоїв стикаються з неприємними побічними ефектами, такими як безсоння, судоми, занепокоєння та шлунково-кишкові розлади.

Енергетичні напої містять різні стимулятори, включаючи кофеїн, велику кількість цукру, гуарану та таурин. У помірних дозах кофеїн підвищує пильність і енергійність, але у великих кількостях може викликати нервозність, нудоту і тремор. Управління з контролю за продуктами і ліками рекомендує дорослим споживати не більше 400 міліграмів кофеїну на день.

Хоча енергетичні напої можуть мати багато негативних наслідків для здоров’я, особливу тривогу викликає їхній вплив на серцево-судинну систему, зокрема на серцевий ритм. Дослідження показали, що ці напої підвищують частоту серцевих скорочень і кров’яний тиск, що може призвести до серйозних проблем, таких як спазми, розриви або утворення тромбів у кровоносних судинах, а також до зупинки серця у людей з підвищеним ризиком.

Кардіолог Майкл Акерман з клініки Майо в Рочестері зазначає, що приблизно одна з 200 осіб має генетичне захворювання серця, яке робить їх більш вразливими. Найпоширеніше з таких захворювань – синдром подовженого інтервалу QT, який вражає близько одного з 2000 людей. Акерман рекомендує людям із цим синдромом уникати речовин, які можуть подразнювати серцеву систему, і іноді призначає медикаменти для зниження ризику аритмій. Незрозуміло, які саме інгредієнти енергетичних напоїв викликають порушення серцевого ритму.

Цікаво, що більшість випадків зупинки серця після вживання енергетичних напоїв сталися у жінок, що, ймовірно, пов’язано з впливом естрогену на серцевий ритм у людей із синдромом подовженого інтервалу QT.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...