Опубліковано: 29 Липня, 2024. Переглядів: 247


У Словаччині повідомили про зникнення безвісти в Україні їхнього добровольця (ФОТО)

Вже більш ніж місяць вважається зниклим словацький доброволець Растислав Гайдошик. Припускають, що доброволець міг загинути на фронті.

Про це пише Denník N.

Зауважується, що 40-річний Гайдошик був заступником командира взводу “Браво-1” у лавах Інтернаціонального легіону. Він родом з Братислави та мав англомовний позивний “Rusty” (“Расті”).

Пішов воювати добровольцем. Наразі його вважають безвісти зниклим. Міністерство закордонних справ Словаччини заявляє, що не має жодної інформації про його справу.

Натомість російські Telegram-канали вказували, що він нібито загинув під Старомайорським на Донеччині 17 червня. Цю ймовірну дату також згадували його побратими.

Видання зауважує, що востаннє він перебував на території, яку зараз контролюють росіяни, “… тож навіть дістатися до його останків буде неможливо”. Його рідні вже змирились із його ймовірною смертю, а товариші добровольця на Майдані серед тисяч прапорів у пам’ять про загиблих встановили на честь “Расті” прапорець Словаччини.

Denník N пише, що під час своєї останньої відомої місії він командував приблизно двадцятьма іноземними добровольцями, згідно з джерелами. Їхнє завдання полягало в утриманні визначеного об’єкта. Однак незадовго до того, як вони мали відступити, росіяни розпочали масовану атаку.

Він, за повідомленням видання, воював за Україну практично від початку повномасштабного вторгнення, “… був одним із найдосвідченіших бійців підрозділу, а останні кілька місяців допомагав тренувати новобранців”. Кілька разів був важко поранений, нагороджений, брав участь у десятках бойових зіткнень. У вересні 2022 року був присутній під час успішного наступу на Харківщині, а навесні 2023 року – під час відчайдушної оборони Бахмута.

Пояснював свою мотивацію воювати добровольцем тим, що розумів: у разі поразки України Росія може напасти на Польщу, Словаччину чи держави Балтії.

У березні 2024 року він знову продовжив контракт з українською армією. За словами близьких він зробив це частково тому, що відчував обов’язок бути поруч зі своїми товаришами по службі в підрозділі, які потребували його досвіду в запеклих боях. В Україні “Расті” знайшов кохану, з якою вони планували офіційно оформити стосунки цього року.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...