Опубліковано: 10 Липня, 2024. Переглядів: 218


Підшкірний дирофіляріоз: укус комара може нагадати про себе навіть за кілька років

Цьогоріч в Україні вже зареєстровано декілька випадків захворювання.

Так, з ока 43-річного львів’янина медики витягнули 11-сантиметрового гельмінта. А зі щоки 30-річної жительки Рівненщини видалили паразита довжиною 10 сантиметрів. Упродовж кількох місяців пацієнти скаржилися на те, що в них щось ворушиться під шкірою.

— Підшкірний дирофіляріоз, який раніше реєстрували зазвичай у південних областях, тепер поширений повсюдно, — каже Ольга Чудінова, лікарка-епідеміологиня. — Носіями личинок дирофілярій є заражені тварини. Як правило, це безпритульні собаки, коти чи хижі ссавці. Якщо комар (гедзь, кліщ) вкусить інфіковану тварину, а потім людину, то з високою ймовірністю мікроскопічна личинка передасться людині. Літо — час найбільшої активності комарів, саме о цій порі зазвичай відбувається зараження людини дирофіляріозом.

— Що відбувається в організмі людини, якщо туди потрапляє дирофілярія? 

— На щастя, в організмі людини гельмінт не розмножується, але він залишається під шкірою і може спричинити відчутний дискомфорт і серйозні проблеми зі здоров’ям. Від моменту укусу зараженим комаром до появи перших симптомів хвороби (відчуття повзання під шкірою, свербіж тощо) минає від місяця до навіть двох років. Реакцією на присутність паразита може бути біль голови, нудота, слабкість, підвищення температури тіла.

— Чим небезпечна ця хвороба?

— Улюблена локація дирофілярій — не лише повіки, а й слизова очного яблука. Бували випадки, коли пацієнти з дирофіляріозом зверталися до окуліста зі скаргами. Мовляв, погіршився зір і щось повзає в оці. І якби паразита вчасно не видалили, могло б дійти до серйозних проблем із зором.

— Як застрахуватися від дирофіляріозу? 

— У час активності комарів треба використовувати репеленти — засоби, що відлякують комах. А ще важливо захищати від комашиних укусів хатніх улюбленців. Для них дирофіляріоз смертельно небезпечний. Наприклад, у собак і котів паразит вражає серцево-судинну систему, печінку та нирки. Запобігти дирофіляріозу у тварин допомагають протигельмінтні препарати.

— Чи правда, що комарі можуть “нагородити” людину й вірусами? 

— На жаль, так. І якщо раніше це було проблемою тропічних країн, то зі змінами клімату небезпечна зона поширилася майже всією Європою, крім півночі. А причина цього — азіатський тигровий комар, який є переносником дуже небезпечних для людини лихоманок: денге і чикунгунья. Ці хвороби можуть призводити до енцефаліту, ураження суглобів і серця, втрати слуху і навіть смерті. Тигровий комар як удома почувається в Італії, Франції, Португалії, Німеччині, Туреччині, Болгарії, Словаччині, на Кіпрі. Українці, які відпочивають або тимчасово живуть у цих країнах, ризикують повернутися додому із хворобою. Тому, хоч би де ми були, важливо пам’ятати про захист від комарів.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...