Опубліковано: 9 Липня, 2024. Переглядів: 279


Одруження, купівля квартири, складання заповіту: чи справді на все це потрібний “дозвіл” ТЦК

У заяві про державну реєстрацію шлюбу є графа, в якій зазначається відношення до військової служби.

У чоловіків мобілізаційного віку можуть попросити пред’явити військово-обліковий документ під час надання адміністративних послуг, які входять до компетенції органів Міністерства юстиції, заявив профільний міністр Денис Малюська, пише Експрес.

“Це нормальний, правильний, природний процес. Я не можу сказати, що ми повсюдно запровадили такий механізм. Але, на моє переконання, він буде з’являтися все частіше. Все частіше для надання послуг військовозобов’язаним держава буде запитувати у них військово-обліковий документ”, — наголосив очільник головного юридичного відомства країни. То які послуги можуть не надати без військового квитка?

— Найперше без військово-облікового документа чоловікам віком від 18 до 60 років неможливо одержати консульські послуги за кордоном, — пояснює адвокатка Марина Бекало. — Йдеться про посвідчення довіреностей та договорів, засвідчення документів, реєстрацію актів цивільного стану та отримання паспорта. Виняток становлять оформлення посвідчення особи на повернення в Україну, вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства, а також — вчинення дій за заявами українців, котрі перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

Водночас на території України без наявного військово-облікового документа непросто подати заяву на реєстрацію шлюбу, оформити внутрішній та закордонний паспорти, вступити на навчання до закладу освіти, працевлаштуватися, зареєструвати місце свого проживання. Щоб зареєструвати право на нерухоме та рухоме майно, оформити посвідчення водія військово-облікових документів на сьогодні не вимагають.

До речі, у профільному законодавстві, яке регулює питання державної реєстрації актів цивільного стану, також не зазначено вимоги про надання військово-облікового документа, зокрема при поданні заяви на реєстрацію шлюбу.

— Чому ж тоді посадові особи ДРАЦСу вимагають його? 

— У заяві про державну реєстрацію шлюбу є графа, в якій зазначається відношення до військової служби. Зокрема, де людина перебуває на обліку або служить, яке має звання, які серія і номер військового квитка, тимчасового посвідчення чи дані приписного свідоцтва, — каже Катерина Аніщенко, членкиня Асоціації правників України та Національної асоціації адвокатів. — Іноді працівники ДРАЦСу можуть попросити надати такий документ для звіряння. Але це не обов’язкова вимога. Навіть якщо чоловік не подав військового квитка чи приписного свідоцтва, у реєстрації шлюбу йому не мають права відмовити.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...