Опубліковано: 8 Липня, 2024. Переглядів: 392


Аномальна спека в Україні цього тижня: синоптик розповів, де чекати +40°С

Прогноз погоди не тішить любителів прохолоди, адже цей тиждень має бути дуже спекотним.

Стовпчики термометра триматимуться на позначці вище 30 градусів тепла у всіх регіонах, а подекуди сягнуть і 40 за Цельсієм.

Про це пише Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, метеоролог, на сайті meteoprog.com.

За словами науковця, такі погодні умови в Україні визначатиме аномально спекотна та суха повітряна маса, яка надійде до нас із пустельних регіонів Середньої Азії.

Прогноз погоди: дощів майже не буде

“На тлі високого атмосферного тиску істотних дощів не передбачається. Лише в окремі дні у західній частині малоактивні атмосферні фронти принесуть із собою локальні грозові зливи. Температурне тло суттєво перевищить норму, а денні максимальні значення температури місцями можуть досягти рекордних показників за весь період метеорологічних спостережень”, – зазначив Ігор Кібальчич.

Детальний прогноз погоди на тиждень:

У понеділок, 8 липня, у західній частині, вдень також у східних областях очікуються короткочасні дощі у супроводі гроз. На решті території країни без опадів. Температура повітря вночі +16…+21 °С, вдень +26…+31 °С, у центральних, південних та східних областях +33…+38 °С.

У вівторок, 9 липня, у західних областях, а також місцями на Херсонщині та Миколаївщині можливі невеликі короткочасні грозові дощі, переважно у денний час. В інших регіонах країни без істотних опадів. Температура повітря вночі +17…+23 °С, вдень +27…+33 °С, у центральних, південних та східних областях +35…+40 °С.

У середу, 10 липня, на всій території України очікується малохмарна погода, переважно без опадів. Температура повітря вночі +18…+24 °С, вдень +28…+33 °С, у центральних, південних та східних областях +35…+40 °С.

У четвер, 11 липня, в Україні утримається суха та спекотна погода, лише вдень на крайньому заході та у Карпатах пройдуть короткочасні грозові дощі, місцями можливі град та шквали, 15 – 20 м/с. Температура повітря вночі +19…+24 °С, вдень +29…+34 °С, у центральних, південних, східних областях та на Закарпатті +35…+40 °С.

У п’ятницю, 12 липня, на більшій частині території нашої країни продовжиться період аномальної спеки та відсутності опадів. Температура повітря вночі +17…+22 °С, на півдні місцями до +25 °С; вдень +30…+35 °С, у центральних, південних та місцями західних областях +34…+39 °С.

У суботу, 13 липня, в Україні опадів не передбачається, лише вдень у західній частині подекуди пройдуть локальні грозові зливи у супроводі шквалів та граду. Температура повітря вночі +17…+22 °С, на півдні та у Криму місцями до +25 °С; вдень +33…+39 °С.

У неділю, 14 липня, у західній частині можливі місцями короткочасні грозові дощі, на решті країни сухо і спекотно. Температура повітря вночі +18…+23 °С, вдень +34…+39 °С, у західних областях +26…+31 °С.

Аномальна спека: як себе захистити

Ігор Кібальчич додав, що така погода може негативно вплинути на стан здоров’я, а також призвести до перебоїв у подачі електроенергії. Метеоролог нагадав, що слід пити багато рідини і намагатись не перебувати на відкритому сонці.

Синоптикиня Наталія Діденко також попередила, що в Україну йде сильна спека та ще й надовго. “Тому все ж варто підготуватися ретельніше комунальним службам, дорожнім, пожежним, рятувальним, як завжди енергетикам, офісному керівництву, водіям приватним і державним, людським і ветеринарним клінікам, усім, хто потерпає і може потерпати від такої надзвичайної спеки. Адже стовпчики термометрів досягатимуть +33+39 градусів, подекуди +40 і вище. Та ще й досить тривалий час”, – написала вона.

Наталія Діденко нагадала “прості правила”: запас води, “пшикалки” з водою у сумці чи машині, валідол чи корвалмент, волога серветка на потилицю, тінь, натуральні світлі тканини на собі, одежа вільного крою, віяло, менше кави, алкоголю, жирної важкої їжі, перетяги, дуже ретельно мити овочі та фрукти, надавати перевагу термічно обробленим продуктам, якщо ви не вдома, прикривати голову, подумати про вуличних тварин та птахів, повиносити мисочки чи старі миски з водою, дбати уважно про старших людей.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...