Опубліковано: 6 Липня, 2024. Переглядів: 237


Штраф від ТЦК: у Мін’юсті пояснили, як перевірити себе онлайн

Інформацію про несплачений штраф можна отримати в Автоматизованій системі виконавчого провадження.

Міністерство юстиції пояснило, як дізнатися, чи відкрито виконавче провадження щодо особи, яка ухиляється від військового обліку і яка отримала штраф від ТЦК і не сплатила його добровільно.

Де дізнатися інформацію про штрафи від ТЦК?

“Якщо особа отримала штраф від ТЦК і стосовно неї відкрито виконавче провадження, вона побачить про себе інформацію у Автоматизованій системі виконавчого провадження (далі — АСВП)”, — розповіли у пресслужбі Міністерства юстиції України.

Зазначається, якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, “це може загрожувати арештом коштів на рахунках боржника, подальшим списанням коштів з цих рахунків, а також арештом майна з метою його подальшої реалізації”.

Особа може дізнатися чи відкриті відносно неї виконавчі провадження безпосередньо через АСВП, не відвідуючи при цьому відповідний орган державної виконавчої служби.

Так, аби дізнатись про хід виконавчого провадження, варто скористатись Автоматизованою системою виконавчого провадження. Пошук можна здійснити за своїми прізвищем та ім’ям. Саме в АСВП здійснюється реєстрація виконавчих документів, документів виконавчого провадження та фіксуються всі виконавчі дії.

Автоматизована система виконавчого провадження — це комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу.

Вільний та безоплатний доступ до інформації автоматизованої системи виконавчого провадження забезпечує Міністерство юстиції України у мережі на своєму офіційному вебсайті за допомогою індивідуального ідентифікатора доступу.

Інформація містить відомості також і про час її розміщення.

Пошук інформації через вебсайт здійснюється за такими параметрами:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • число, місяць, рік народження боржника – фізичної особи та прізвище, ім’я, по батькові (за його наявності)
  • стягувача – фізичної особи;
  • найменування, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань для юридичної особи – боржника та стягувача;
  • номер виконавчого провадження.

Військовозобов’язані українці, які оновили свої дані у ТЦК, вже почали отримувати повідомлення про штрафи.

Люди почали отримувати штрафи від ТЦК

Про такий випадок повідомило видання “Фокус”. Воно розповіло історію чоловіка, який нещодавно оновив дані в ТЦК та СП. Він розповів, що з’явився у військкомат, після того, як йому вручили повістку. Чоловік оновив інформацію про себе і отримав направлення на проходження ВЛК, після чого його визнали придатним для проходження служби, але в певних військових підрозділах. А разом із цим виписали штраф у розмірі 17 тисяч грн за те, що коли йому було 27 років, він не з’явився до ТЦК, щоб отримати актуальні військово-облікові документи.

“Штрафують за порушення правил мобілізаційної підготовки. Якщо в людини неактуальні військово-облікові документи — тобто чоловік не поміняв приписне в 30 років, хоча мав ще в 27 отримати новий документ, він вчинив адміністративне правопорушення, і йому можуть виписати штраф. Якщо у людини взагалі немає військово-облікових документів, тобто вона ніколи не приходила до ТЦК — це теж адміністративна відповідальність, і за це штраф”, — пояснив виданню адвокат АО “Бачинський і партнери” Максим Дзиковський.

Тим часом у Миколаєві суд уже скасував штраф 25,5 тисяч грн, який ТЦК наклав на чоловіка за те, що той не повідомив про дружину, дітей і зміну місця роботи – як зазначив суд, за новим законодавством людину не можна штрафувати за неповідомлення даних, які і так є у держави, пише Судово-юридична газета.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...