Опубліковано: 5 Липня, 2024. Переглядів: 252


Командир військової частини вкрав понад 2,6 мільйона гривень, – ДБР

Командир однієї з військових частин на Донеччині виписував “липові” бойові винагороди своїм підлеглим, які не були на “нулі”. Отримані гроші, звісно ж, йшли у кишені організаторам схеми.

“Бойові” виплати нараховували тим, хто ніколи не був на “нулі”

Досудове розслідування щодо командира однієї з військових частин Донеччини та його чотирьох підлеглих, які налагодили протиправний механізм фіктивної виплати “бойових”, завершено. Обвинувальний акт направлено до суду. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Як зазначається, посадовці розробили злочинну схему отримання частини з нарахованих “бойових” доплат військовим свого підрозділу. Підозрювані включили у списки для виплат військовослужбовців частини, які фактично не брали безпосередньої участі у бойових діях та перебували за межами Донецької області.

Протягом 6 місяців десяти військовослужбовцям у різний період безпідставно нараховувалося по 100 тисяч гривень. Більшу частину коштів, начебто як благодійну допомогу для свого підрозділу, вони перераховували на вказаний командуванням картковий рахунок.

Таким чином, у період із березня по вересень 2022 року сума завданих державі збитків становила майже 3,5 млн грн, з яких 2 млн 64 тис. грн “отримали” командир частини та його спільники.

Працівники ДБР викрили злочинну схему, провели почеркознавчу, економічну та військову експертизи. Повідомляється, що командир військової частини та троє його підлеглих обвинувачуються у розтраті та заволодінні чужим майном, вчинених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).

Крім того, ще одна учасниця злочинної схеми обвинувачується у розтраті та заволодінні чужим майном, вчиненим організованою групою шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). Як зазначається, санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Військові крадуть, і правоохоронці крадуть…

До таких схем розкрадання державних коштів вдаються не лише військові, але й правоохоронці. Декілька тижнів тому на тій же Донеччині викрито правоохоронців, які безпідставно нараховували бойові доплати підлеглим. Сума збитків державі становить понад 2,6 млн грн, – повідомили в ДБР.

Чотирьом правоохоронцям із Донецької області, які безпідставно здійснювали нарахування та виплату бойових доплат підлеглим, повідомлено про підозру. Такі нарахування здійснювалися протягом кількох місяців, сума завданих державі збитків сягає понад 2,6 мільйона гривень.

Так, керівник одного з міжрайонних відділів правоохоронного органу Донецької області організував злочинну схему з незаконного нарахування та виплати бойових доплат підлеглим працівникам. Правоохоронець залучив до схеми двох очільників районних відділень та головного бухгалтера міжрайонного відділу правоохоронного органу Донецької області.

Як заначили в ДБР, незаконні нарахування здійснювалися впродовж кількох місяців. Посадовці вносили неправдиві відомості щодо участі правоохоронців у бойових діях та заходах з відсічі збройної агресії РФ. На цій підставі 24 правоохоронці незаконно отримали бойові доплати. Загальна сума встановлених збитків державі становить понад 2,6 млн гривень.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...