Опубліковано: 26 Червня, 2024. Переглядів: 233


Працівники ТЦК можуть отримати право замаскуватися під перехожих: чи стане мобілізація ефективнішою

У Верховній Раді не виключають перетворення ТЦК на цивільну структуру. До цього призвели скандали, в епіцентрі яких регулярно опиняються працівники ТЦК.

Після низки скандалів в Україні замислились над тим, чи не зробити ТЦК цивільною структурою. Про ймовірне реформування в інтерв’ю BBC висловився голова парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

Мобілізація в Україні: які зміни можуть настати

Він підтвердив, що така ідея дійсно є. В той же час в українському інформпросторі з’явились твердження, що в разі перетворення ТЦК на цивільні структури, співробітники, які проводять мобілізацію, будуть працювати на вулицях та ловити ухилянтів вже не у військовому одязі, а у звичайному цивільному. Тобто відрізнити їх від звичайних перехожих візуально буде практично неможливо.

Помічниця Олександра Завітневича в коментарі для ТСН.ua уточнила, що голова комітету не робив заяв саме щодо цивільного одягу, який можуть носити працівники ТЦК. Але, як відомо, згідно наказу міноборони України № 606 від 20 листопада 2017 року право носіння військової форми одягу мають 6 категорій. В наказі чітко сказано про тих, хто наділений таким правом: військовослужбовці, військовозобов’язані під час проходження ними зборів, резервісти, курсанти, ліцеїсти, а також звільнені з військової служби в запас або у відставку з наданням права носіння військової форми одягу.

Чи буде мобілізація ефективнішою

Військовий експерт Олексій Гетьман, коментуючи можливе реформування ТЦК та ймовірну зміни форми працівників цих установ, каже, що, на його думку, користі для держави від цього майже не буде.

“Якщо це буде цивільна, а не військова структура, то мені здається, що це буде гірше. Можливо, ідея полягає в тому, що якщо цивільні будуть працювати з цивільними, то начебто буде менше конфліктів. Але навіщо тоді ТЦК? Давайте цю роботу будуть виконувати цивільні адміністрації? Військкоми – це перша ланка того, щоб людина потрапила до ЗСУ, військкоми – це військові. Якщо вони будуть цивільними, то кому вони будуть підпорядковуватись?”, – дивується Гетьман.

Своєю чергою, колишній речник Генштабу ЗСУ та військовий експерт Владислав Селезньов каже, що питання зміни форми в даному випадку – питання другорядне.

“Важливо, щоб працювала система. Зараз вона не працює, тому що від початку вона була певною мірою деформована. По факту ТЦК – це структурна складова Сухопутних військ, які входять до складу ЗСУ. Якщо ця структура (ТЦК в цивільному форматі – Ред.) буде підпорядковуватись прем’єр-міністру, який безпосередньо опікується питанням мобілізації, то це абсолютно доречно”.

До цього Селезньов додає, що в даному випадку головне – уникнути колапсу всієї системи, яка забезпечує мобілізацію.

Олег Зубарук, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...