Опубліковано: 21 Червня, 2024. Переглядів: 328


Колапс енергосистеми Європи: у декількох країнах зникло світло

Без електроенергії залишилися мільйони людей практично у всій Боснії і Герцеговині, а також у Греції, Чорногорії, Албанії та Хорватії.

Виконавчий директор Чорногорської системи електропостачання (CGES) Іван Асанович повідомив, що через збої регіонального масштабу відбулася втрата напруги на всій території Чорногорії, крім півночі, а також відбулися масштабні відключення електроенергії в сусідніх країнах, Боснії та Герцеговині, пише портал Vijesti.

Як повідомляють регіональні ЗМІ, зідключення електроенергії сталося о 12:25. Знеструмлені більша частина Далмації і значна частина Боснії і Герцеговини, в тому числі Сараєво, Зениця і Баня-Лука.

Албанська “Gazeta Shbalti” повідомляє, що в цій країні без світла залишилися численні міста, зокрема Тирана, Дуррес, Шкодер, Саранда.

“Причина ще не відома, і CGES у співпраці з колегами з околиць працює над вирішенням проблеми та забезпеченням енергопостачання всіх споживачів у Чорногорії”, — сказав Асанович.

Він пояснив, що першочерговою ціллю є підняття та налагодження нормальної роботи мережі.

“І паралельно з колегами з CEDIS забезпечується поетапне електропостачання всіх споживачів Чорногорії”, — сказав глава компанії.

Тим часом користувачі соцмереж пишуть про проблеми зі світлом у західній Польщі.

Як ми читаємо в місцевих ЗМІ, у багатьох містах спалахнув хаос. Світлофори не працюють, громадський транспорт зупинився. Є перебої з водопостачанням.

“Перетинати пішохідні переходи в Сараєво – майже нездійсненна місія. Люди ризикують життям”, – пишуть медіа.

Причину колапсу ще шукають

Причини проблеми поки невідомі, пишуть місцеві ЗМІ. Є припущення, що на тлі спеки (близько 40 градусів за Цельсієм) різко зросло споживання і наявних потужностей не вистачило.

Диспетчери усіх трьох країн намагаються з’ясувати, що саме сталося і як підіймати систему, оскільки для жодної з країн вона не є ізольованою.

Відомо, що у Чорногорії сталася пожежа на одній з ЛЕП. Але чи пов’язана ця пожежа з блекаутом у кількох країнах поки невідомо.

Низка видань вже повідомила, що така ситуація може перетворитись у справжнє випробування в умовах літньої спеки з температурами близько 35-40℃.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...