Опубліковано: 21 Червня, 2024. Переглядів: 240


Німеччина обговорює зняття пільг з українців: ні воюють, ні працюють

Німецькі ЗМІ та політики дедалі активніше вимагають скасувати пільги щодо громадянства для українських чоловіків. І це вже не лише вимоги опозиції.

“До вимог опозиційних християнських демократів приєдналися політики ВДП, яка є співправлячою в Німеччині”, — пише Deutsche Welle.

Українці у Німеччині не хочуть працювати

Восени 2023 року в Німеччині відбувся ярмарок вакансій для біженців з України, але лише чверть з них взялися за роботу. Допомога їм, яка є еквівалентною щодо допомоги з безробіття, наразі становить 563 євро на місяць для неодружених і 506 євро для осіб, які перебувають у офіційних стосунках.

Німецька преса підтримує вимогу припинити виплати допомоги українським чоловікам.

“Немає сумніву: постраждала Україна заслуговує на всіляку підтримку в її боротьбі за виживання. Але ні відважним захисникам, ні місцевим платникам податків не допоможе те, що здатні до оборони та праці українці тікають до Німеччини та ні батьківщину не захищають, ні роботу в нашій державі не шукають, тому що наша підтримка вище заробітку на ринку праці”, — пише Münchner Merkur.

Рівень зайнятості 1,2 мільйона новоприбулих українців залишається на рівні 25%, що є рекордом у Європі. “Безславний рекорд”, як наголошує німецька газета.

“Хоча бажання забезпечити базову безпеку українським біженцям було зрозумілим у лютому 2022 року, незабаром після початку війни, тепер очевидно, що це ненавмисно підтримує фальшиві стимули”, — пише інше мімецьке видання “Neue Osnabrucker Zeitung” із Нижньої Саксонії.

Deutsche Welle зазначає, що дискусія набирає обертів і вже не є виключно сферою опозиції, адже до вимог скасування пільг приєдналася коаліційна партія ВДП.

Тим часом Україна веде консультації з ЄС щодо повернення чоловіків, які незаконно перетнули кордон. Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Україна шукає можливості для повернення чоловіків з-за кордону

“Ми ведемо консультації з нашими колегами із Європейського Союзу. Звісно, кожна країна ЄС діє за законами та правилами Єврокомісії. Тому ці переговори триватимуть – про можливе повернення наших громадян, якщо вони нелегально перетнули кордон”, – заявив Клименко.

При цьому міністр підтвердив, що здебільшого європейські країни не мають наміру видавати громадян України, які нелегально перетнули кордон.

“Ми говоримо про десятки людей щодня: буває 10, буває 20, буває 30. Ми говоримо не лише про тих людей, які хочуть переплисти Тису, перейти гори, а й про тих людей, які на пунктах пропуску намагаються пройти за підробленими документами. Це досить великий відсоток – близько 15% наших громадян”, – розповів міністр.

Скільки українських чоловіків нелегально виїхали до Німеччини, невідомо. Але відома загальна кількість.

“У Німеччині проживають щонайменше 200 тисяч українських чоловіків мобілізаційного віку, яких бракує Україні, аби боронити країну”, — повідомив у травні депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер (Roderich Kiesewetter) з опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС).

За його словами, Німеччина могла би навіть допомагати з доставкою українцям повісток.

Але голова ХДС Фрідріх Мерц (Friedrich Merz) у розмові з DW 8 травня жодних радикальних ідей з цього приводу не висловлював.

“Уряди Німеччини і України мають разом знайти рішення щодо українських біженців у Німеччині. Тут немає місця одностороннім рішенням Німеччини”, — сказав політик на початку минулого місяця.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...